POLICIAL
Crònica 13/04/2012

Jordi Domènech: "Volem evitar que el crim organitzat capti les bandes llatines"

Casualitat "Els últims fets no tenen relació entre si, no veiem un repunt de la violència" Llei "La reforma del Codi Penal ens permet acusar els caps de les bandes de pertinença a grup criminal"

Laura Díaz-roig
2 min
L'inspector Jordi Domènech assegura que no hi ha un repunt de la violència entre bandes.

BARCELONAEls incidents dels últims dies entre joves llatins, que van acabar amb un noi de 16 anys mort i un altre ferit greu, han tornat a alertar sobre la presència de bandes juvenils a Catalunya, tot i que els Mossos d'Esquadra asseguren que són fets aïllats i no es tem un repunt de la violència. La policia se centra ara a evitar que el crim organitzat capti les bandes i busca arribar al nucli dels grups amb una nova figura penal que permet acusar qui dóna les ordres. Ho explica l'inspector Jordi Domènech.

Ha crescut la presència de bandes llatines a Catalunya?

Hi ha entre 3.500 i 4.000 joves que pertanyen a bandes. El creixement és més lent perquè no hi ha tanta immigració, però els nois hi ingressen més joves -als 13 anys- i l'estada a la banda és més llarga per les poques sortides laborals. Hi ha joves d'unes 40 nacionalitats, principalment de l'Equador, de la República Dominicana i de nacionalitat espanyola.

Quins són els grups més violents?

Tenim unes 20 bandes a Catalunya, però només 15 tenen prou consistència, i els Latin Kings i els Ñetas concentren un 70% dels joves. Tenen estructures piramidals, amb rituals d'iniciació i normes interiors estrictes. Malgrat això, a diferència del crim organitzat, no hi ha dependència entre dues bandes del mateix nom, ni un superior final. Són sucursals, qualsevol pot crear una banda seguint-ne els manuals i pautes i la piràmide acaba en el cap del grup.

Amb quins delictes se'ls relaciona?

Bàsicament, el petit tràfic de drogues, robatoris amb violència i, sobretot, agressions, ja siguin baralles dins del mateix grup o entre bandes rivals. Molts fets són, però, fruit de disputes casuals entre joves sense que hi tingui a veure la banda a la qual pertanyen. La nova unitat de bandes juvenils de la Divisió d'Investigació se centra en aquests moments a evitar que les bandes siguin captades pel crim organitzat. Seria atractiu utilitzar aquestes bandes juvenils com a porta d'entrada de delictes greus, com el tràfic de drogues i d'armes.

Es tem un repunt de la violència després dels últims incidents?

Els tres fets d'aquestes setmanes no tenen relació entre si. Mentre que la baralla del 28 de març va ser fruit de l'ordre d'atacar una banda rival, la mort del jove de 16 anys el 6 d'abril va ser una baralla casual entre joves de dues bandes. No veiem un rebrot de la violència.

Quina es la línia que segueixen els Mossos per evitar les baralles?

Per primera vegada, dimecres es va detenir, a més dels autors materials de la pallissa a un jove el 28 de març, també els dos caps dels Ñetas d'Esplugues de Llobregat que havien donat l'ordre d'atacar -tot i que no van actuar-hi directament-. A tots se'ls imputa un delicte de pertànyer a un grup criminal, tal com permet la reforma del Codi Penal. Aquesta és la línia que volem seguir per arribar al nucli dels grups: actuar contra els superiors que donen les ordres, en els casos en què sigui clar.

stats