ELS EQUILIBRIS DE LA FEDERACIÓ
Crònica 30/12/2010

Jordi Vilajoana serà l'home de confiança d'Artur Mas a Madrid

Artur Mas ha cedit part important del protagonisme a Madrid a Josep Antoni Duran i Lleida. Ara bé, el president vol tenir obert un altre canal de comunicació de total confiança a través de Jordi Vilajoana.

Joan Rusiñol
2 min
Jordi Vilajoana, portaveu dels sis senadors de CiU, i José Luis Rodríguez Zapatero, en una imatge d'arxiu, se saluden al Senat.

MadridDies enrere el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va demanar dinar amb Jordi Vilajoana. Artur Mas acabava de guanyar les eleccions per golejada i, si hi ha algú que té contacte directe amb el nou president de la Generalitat, és el portaveu de CiU al Senat. El govern espanyol no volia perdre ni un minut i posava en marxa des del primer moment la "cooperació lleial" amb el nou executiu català a través del que serà l'home fort de Mas a Madrid, el seu amic i confident Jordi Vilajoana (Barcelona, 1949).

L'actual portaveu nacionalista a la cambra alta mantindrà les seves funcions al Senat i des d'allà ajudarà a construir ponts entre els dos governs, sempre de manera totalment coordinada amb Josep Antoni Duran i Lleida, la cara visible de la federació a Madrid. I és que Vilajoana és conscient del paper cabdal que té el portaveu al Congrés -el polític més ben valorat segons el CIS- en aquesta nova etapa política.

Tot i que en el repartiment de càrrecs Unió ha aconseguit bona part de la interlocució amb Madrid, Mas vol assegurar-se una relació directa i fluida amb la Moncloa. "Zapatero sap que quan Vilajoana truca a Mas, el president li despenja el telèfon, sigui on sigui", afirmen des de l'entorn més proper al dirigent nacionalista, una carta que cal tenir molt en compte. Aquesta confiança absoluta entre els dos polítics -basada en una lleialtat a prova de bomba- el reforça com a nou home fort del president a Madrid, sobretot en les negociacions delicades, les que necessitin màxima "discreció", admeten al partit.

Fins a l'últim moment Vilajoana ha estat a disposició de Mas per assumir un càrrec al Govern si el necessitava, tot i que ell -conseller de Cultura en l'últim govern de Jordi Pujol- era partidari de no repetir i donar pas a noves generacions. La idea és arribar al Govern, no pas tornar-hi, recorden des de CiU.

La tribuna del Senat

La seva posició com a cap de files del grup de CiU a la cambra alta l'ajuda a materialitzar la interlocució directa amb el govern espanyol: les sessions de control a l'executiu permeten a Vilajoana mantenir el contacte permanent amb el president espanyol i amb ministres com Jáuregui -"bon aliat" de CiU, diuen des de la federació-, l'home en qui recaurà el pes del diàleg entre Madrid i Barcelona i amb qui ell manté una relació molt cordial. El fet de continuar com a portaveu al Senat també li permet formar part dels òrgans de direcció del partit i, per tant, conèixer de primera mà els debats interns. Algunes fonts no descarten, fins i tot, que en aquesta nova etapa pugui tenir encara un paper més destacat en la vida interna de CDC.

Serà Duran qui, gràcies a un càrrec d'assessor crerat ad hoc , presidirà la part catalana de la comissió bilateral Estat-Generalitat. En tot cas això no ha d'impedir que el líder d'Unió i Vilajoana facin tàndem per tractar amb la Moncloa de manera sincronitzada. Tots dos hauran de preparar el terreny per abordar, el 2012, el promès pacte fiscal.

stats