Crònica 23/04/2011

El Sant Jordi que m'espera

Albert Castellví Roca M.s. Marta Salicrú
4 min
Josep Cuní: "Canviaré Barcelona per Begur" Ester Pujol: "Si plou serà bastant més complicat" Josep M. Espinàs: "Serà el meu 57è Sant Jordi seguit"

Josep Cuní: "Canviaré Barcelona per Begur"

El programa Els matins de TV3 va néixer, justament, el 23 d'abril del 2004. Des de llavors, cada dia de Sant Jordi, el programa s'ha emès des d'un estudi situat a la plaça Catalunya de Barcelona. Aquest any, per primer cop des del 2005 -en què Sant Jordi també va caure en dissabte-, Josep Cuní podrà oblidar-se de les càmeres i d'una marató en directe per fer "el que fan molts ciutadans aquell dia". Però no ho farà a Barcelona: "Passaré de la multitud de la plaça Catalunya a la tranquil·litat de Begur, i de les aglomeracions de Barcelona a la intimitat familiar".

La seva intenció és "sumar-se a la tradició", i això inclou, esclar, el llibre i la rosa: "A Begur hi tinc un amic que té una llibreria, i li compraré el llibre; la rosa, la compraré als punts de venda que hi hagi al carrer". No sap encara quin serà el seu llibre d'aquest Sant Jordi, però sí que s'atreveix a recomanar-ne uns quants: Moon river , de Vicenç Villatoro; Los enamoramientos , de Javier Marías -"és absolutament meravellós, està tan ben escrit que el que menys importa és l'argument-; La república islàmica d'Espanya , de Pilar Rahola, i El dia que David Niven va venir a esmorzar al Paral·lel , de Miquel Giménez -"un retrat de la Barcelona en blanc i negre dels anys 60, que fa la radiografia d'una societat que trobava al·licients en unes coses que ara ens semblarien infantils".

Malgrat els avantatges de poder gaudir de la diada sense tantes preocupacions laborals, Cuní admet que enyorarà un programa tan especial com el de Sant Jordi: "És el dia que tens l'oportunitat de saludar els espectadors, de tenir un feedback directe amb l'audiència, que et trasllada les seves inquietuds i el seu suport". Per a ell això és un "al·licient afegit": "Et fa notar que continues tenint un repte cada dia". A més, el fet de tenir un programa no li impedeix de celebrar com cal la diada: "Normalment ho faig a la tarda; aquest any, en canvi, podré aprofitar tot el dia".

Josep M. Espinàs: "Serà el meu 57è Sant Jordi seguit"

Josep Maria Espinàs serà segur un dels escriptors més veterans signant llibres el dia de Sant Jordi. "Serà el meu 57è Sant Jordi seguit, sense faltar en cap i amb llibre per signar. No sé si és un rècord!", explica a l'ARA.

En 57 anys n'hi han passat de tots colors. "Una vegada una senyora em va portar un llibre per signar a nom d'Enric, i li vaig preguntar: «I què fa, l'Enric?». I li senyora em diu: «Fa tres mesos que és mort, però té tots els seus llibres, posats l'un al costat de l'altre, i volia que vostè li dediqués aquest llibre per posar-lo al costat dels que va comprar ell»". El contrapunt d'aquesta història seria quan una noia li va portar un llibre per signar: "Li pregunto què fa, a què es dedica la persona a qui haig de dedicar-lo, i em diu: «Oh, encara ha de néixer»". I una vegada se li va presentar un lector amb una maleta plena de llibres per signar. "Li vaig haver de dir: «Home, no és el moment»".

Per primer cop, a Girona

Espinàs explica que Sant Jordi li encanta. "Trobo que és un dia magnífic, a mi m'agrada molt". I aquest any el viurà d'una manera diferent: "Faré una cosa que no he fet en 57 anys: passar-lo a Girona. Sempre he estat a Barcelona, i em fa il·lusió veure què passa a Girona. Hi estaré dues hores al matí i dues a la tarda, firmant llibres a la Rambla. Serà una novetat, per a mi i per als gironins".

Tot i que aquest any l'escriptor, que fa poc va fer 84 anys, no té cap estricta novetat editorial, preveu que els llibres que més signarà són els dos últims que ha publicat: Les 26 cançons infantils (La Campana, 2010), un llibre disc que recupera "les cançons modernes, l'equivalent als Setze Jutges, per a nens", que va compondre als anys 60 amb Francesc Burrull, i I la festa segueix (2009), un text personal que recull observacions i reflexions sobre la vida, en la línia de Temps afegit (2001). I en té moltes ganes: "És una satisfacció que un cop a l'any puguis copsar la diversitat enorme de la gent que et llegeix".

Ester Pujol: "Si plou serà bastant més complicat"

Fa disset anys que Ester Pujol viu Sant Jordi des del sector editorial, però aquest serà el primer com a flamant directora editorial del Grup 62, un càrrec que va assumir a principis d'any; fins aleshores estava al capdavant del segell Columna i les col·leccions en llengua catalana dels segells Planeta i Destino.

"Serà especial", admet, però a Pujol, a hores d'ara, quan "la feina està feta, tens l'examen a punt i ja no pots estudiar més", l'única cosa que li preocupa és la pluja: "Viure Sant Jordi amb el cap mirant el cel a veure si fa núvol o no, esperant que no es compleixin les prediccions que diuen que pot ploure en qualsevol moment. Serà una celebració si no plou, esclar. Si plou serà bastant més complicat".

Esmorzar amb els autors

"Començaré el dia anant a la pastisseria La Farga, on esmorzaran i es faran una foto de família els autors que han guanyat els tres premis més rellevants del Grup 62, el Sant Jordi, el Ramon Llull i el Pla", Ramon Solsona, per L'home de la maleta , Núria Amat, per Amor i guerra , i el redactor de l'ARA Cristian Segura, per El cau del conill . "Després aniré a l'Hotel Regina -que organitza el seu tradicional esmorzar de Sant Jordi- i faré una volta per veure com va".

"És un dia en què tot l'equip ha sortit al carrer. Ens trobem a l'hora de dinar fent un aperitiu per comentar la jugada en un hotel del passeig de Gràcia", on el Grup 62 munta una recepció per als autors, periodistes i amics.

"Voltaré una mica per veure com està l'ambient, com estan les llibreries, i aniré traient el cap en diversos punts de firma". En definitiva, Pujol passarà Sant Jordi anant amunt i avall i amb el mòbil traient fum, "trucant per saber com els va als llibreters de Girona, de Vic, de Tarragona". "És un dia en què estem pendents de moltes coses i, si fa bo, en què gaudim molt".

stats