EL FINAL DEL ZAPATERISME
Crònica 15/06/2011

Josu Erkoreka: "És bo esgotar la legislatura per consolidar la pau a Euskadi"

Pressupostos "Zapatero ha de complir abans els pactes del 2011" CiU "El pacte fiscal ha de buscar uns fonaments diferents dels del concert econòmic basc"

Joan Rusiñol
3 min
Josu Erkoreka ahir a la tarda al Congrés dels Diputats. Assegura que se sent molt còmode fent política a Madrid.

MadridErkoreka (Bermeo, Biscaia, 1960) és un dels dirigents en alça al PNB. En la geometria variable que fa servir el govern espanyol per tirar endavant les lleis, el seu telèfon és un dels que més sonen. Tothom el mira a ell per aprovar els pressupostos del 2012, els últims de Zapatero.

El PNB té la clau per decidir si deixa caure Zapatero abans d'hora?

Ens han volgut atribuir un paper que va més enllà del que representem. Nosaltres no vam donar suport a la investidura del president del govern i aquesta legislatura partits com CiU han votat a favor de més lleis que nosaltres. Li donarem suport en funció de les seves iniciatives.

Votaran a favor dels pressupostos per a l'any que ve?

No en parlarem fins que no es liquidi el que vam pactar per aquest any.

Què queda pendent?

Acabar la llei que modifica les grafies dels territoris bascos i un paquet de transferències. Si el govern té pressa, que anticipi els acords.

I els veu amb pressa?

He de dir que alguns aspectes financers s'han desbloquejat les últimes setmanes per l'impuls polític de Zapatero. Però no m'atreveixo a dir que té a veure amb la necessitat de buscar el nostre suport.

A vostès què els convé més: eleccions al novembre o al març?

Des del punt de vista electoral ens és igual. Ara bé, vam donar suport a l'últim pressupost, entre altres coses, per garantir un marc d'estabilitat davant la possibilitat que es pogués crear un escenari de pau a Euskadi. El temps ens ha donat la raó. La presència de Bildu a les eleccions hauria estat inconcebible en un context de presses per una campanya per a les generals: un govern que se la juga a les urnes, sobretot si el principal contrincant centra la campanya en això, s'arrisca menys.

I això encara és vàlid per als comptes de l'any que ve?

Aquesta raó segueix present. Per la normalització i la consolidació de la pau seria bo que la legislatura s'esgoti i els comicis es facin quan toquin [la primavera de l'any que ve]. És convenient posposar al màxim la cita a les urnes perquè és una incògnita el que pot fer el PP a Euskadi si agafa les regnes. A ningú se li escapa que hi ha el risc que ho pugui tirar tot enrere una altra vegada.

Els socialistes bascos els han retret aquests dies que hagin facilitat la investidura a alcaldes de Bildu. Això complica els pactes a Madrid?

Els retrets del PSE són només una manera d'amagar els resultats deplorables que van fer el 22 de maig. És tan evident que el govern basc no té suport popular que critiquen el PNB tot i que a Lanestosa, un poble a tocar de Cantàbria, dissabte passat els socialistes bascos van votar el candidat de Bildu per apartar el candidat més votat, que era el nostre. I això, però, a Espanya no s'explica. Aquestes coses no es poden amagar.

Estan dinamitats els ponts amb el partit del lehendakari López?

M'ha sorprès que alguns mitjans diguin que ara s'han trencat els ponts quan ells han perdut les eleccions. Per nosaltres ja es van dinamitar quan van pactar ni més ni menys que amb el PP per fer-nos fora del govern i van començar a fer polítiques sectàries.

Què reclama a Bildu?

Ho té tot per demostrar, començant per la cohesió. De moment, però, els petits de la coalició [Eusko Alkartasuna] ja han sortit a justificar les expressions de violència que hi ha hagut, tot i que són poques.

A vostès els van criticar molt per abstenir-se en la votació del fons de competitivitat al Congrés, que van plantejar els seus socis polítics de Convergència i Unió.

La nostra actitud és abstenir-nos sempre quan hi ha votacions que tenen a veure amb la Lofca, la llei de finançament de règim general, i això és senzillament el que vam fer. Ara, és una votació puntual i no hi haurà cap tipus de problema en la nostra relació amb CiU.

Donaran suport al pacte fiscal quan el plantegi el president Mas?

El tracte econòmic que rep Catalunya és injust i totes les iniciatives que sigui capaç de pactar amb el govern espanyol tindran el nostre suport, però haurà de buscar uns fonaments diferents dels del concert econòmic basc. No veig el PP i el PSOE amb gaire predisposició. Ara, en política tot és possible...

stats