FILTRACIONS INTERNES
Crònica 11/02/2011

Julian Assange, El traïdor de Wikileaks

Daniel Domscheit-Berg, exsegon de la controvertida web, critica l'activista australià per desvirtuar els principis fundacionals de la plataforma i detalla en un llibre "les paranoies" del seu examic.

Isaac Lluch
2 min
Daniel Domscheit-Berg, company d'Assange durant el llançament dels primers cables, presenta el llibre Inside Wikileaks.

Corresponsal a BerlínLlums, càmeres... Wikileaks. Ahir va arrencar la Berlinale, però a la capital alemanya el cinema va compartir focus amb històries que no són de ficció tot i que ho semblin. Fins a tres actes al voltant de Wikileaks es van poder seguir amb expectació a Berlín: des d'un debat amb un portaveu de l'ambaixada nord-americana i un representant d'una organització de hackers alemanys, a un col·loqui amb el ministre alemany d'Interior, Thomas de Maizière, per valorar els perills i els avantatges de destapar secrets d'estat a la xarxa, en una roda de premsa de qui va ser amic de Julian Assange i maquinador de Wikileaks, l'alemany Daniel Domscheit-Berg.

Assange vist des de dins. Assange al descobert. Assange embolicat amb els propis cables. Domscheit-Berg va presentar el seu llibre Inside Wikileaks -que serà traduït en 19 llengües i apareixerà en català el 28 de març a través de La Campana- i va fer un retrat íntim de qui fins al setembre va considerar el seu "millor amic". "No he conegut ningú amb una personalitat tan forta. Tan esperit lliure. Tan energètic. Tan genial. Tan paranoic. Tan obsessionat amb el poder", resumeix.

Les paranoies del fundador

Domscheit-Berg va exposar que "la paranoia" d'Assange de sentir-se sempre perseguit i víctima de conspiracions feia que, per exemple, maltractés el gat de l'informàtic alemany perquè l'animal fos més sensitiu davant qualsevol amenaça externa.

Un gat, per cert, anomenat Schmitt i de qui Domscheit-Berg va agafar el pseudònim amb què es feia conèixer com a portaveu de la "web més perillosa del món". "Inicialment érem dos paios amb un servidor i fèiem creure que érem més, alhora que ens protegíem utilitzant pseudònims", va confessar l'alemany. Però d'aquell Wikileaks fundacional ja no en queda res. El mateix Assange l'ha desvirtuat, l'ha traït, va criticar Domscheit-Berg. "Crèiem en un món on no hi havia jerarquies i on ningú podia deixar de compartir el poder del coneixement", va testificar. "Però Assange s'ha convertit en allò que desacreditava".

La gènesi d'Openleaks

L'activista australià va acomiadar per xat Domscheit-Berg. "Però el meu no és cap llibre de revenja", va assegurar, mentre denunciava les incoherències respecte a les idees fundacionals de Wikileaks: cobrar per la informació, privilegiar uns mitjans de comunicació sobre uns altres i no donar total transparència sobre el finançament de la web.

L'informàtic alemany va confirmar que l'advocat d'Assange li acaba d'exigir que "torni" uns 3.500 paquets de documents de Wikileaks que va agafar abans de marxar, però ell va al·legar que eren com "una assegurança de vida per si desapareixíem o per si la pressió dels EUA era molt forta".

L'alemany Daniel Domscheit-Berg va assegurar que ha après "dels errors" i que ara mateix pot portar un projecte "amb més garanties" anomenat Openleaks, que seria com una bústia de secrets on fonts anònimes protegides podran lliurar les seves confidències d'interès públic.

stats