Crònica 07/06/2011

Junqueras tindrà els vots de CiU i ICV per ser alcalde de Sant Vicenç

ERC endolcirà dissabte el discret resultat nacional del 22-M gràcies al pacte que ultima a Sant Vicenç dels Horts amb ICV i CiU i que donarà l'alcaldia a Junqueras, que serà el principal alcalde del partit.

A.b.
2 min
Oriol Junqueras, pròxim alcalde de Sant Vicenç dels Horts, en un acte a la seu d'ERC.

Barcelona.Dimecres hi haurà l'última reunió entre les comissions negociadores de republicans, ecosocialistes i nacionalistes i dijous l'acord serà ratificat per les assemblees locals respectives. Quaranta-vuit hores després d'aquest últim tràmit, l'historiador i eurodiputat Oriol Junqueras, també cridat a ser el nou líder republicà al congrés intern del pròxim 1 d'octubre, es convertirà en l'alcalde d'ERC que governarà més població (28.000 habitants) i que, a més, tindrà la vara de comandament d'un dels municipis importants de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El pacte entre ERC, ICV i CiU enviarà a l'oposició la socialista Amparo Piqueras, que ha completat dos mandats polèmics al front de l'alcaldia (amb el suport del PP aquest últim) i amb fortes pugnes veïnals que han obligat a fer diversos plens a porta tancada.

Els contactes entre les direccions locals d'ERC, ICV i CiU s'han accelerat en els últims dies un cop s'ha superat la certa reticència dels ecosocialistes a donar suport a Junqueras sota l'argument que el nou alcalde hauria de dedicar-se exclusivament a Sant Vicenç i descartar la compatibilitat del càrrec amb la direcció republicana a escala nacional. Fonts coneixedores de l'estat de les converses han assegurat que aquesta reticència "ja no és un obstacle" per tancar el pacte i que ara mateix s'hauria de produir "un daltabaix" que en cap cas es preveu que sorgeixi dels cercles negociadors locals.

Junqueras, que ha delegat una part de la negociació a les quatre persones del seu equip mentre ell participava, per exemple, ahir, en votacions del Parlament Europeu a Estrasburg, s'ha assegurat de cara a dissabte els sis vots republicans, els tres ecosocialistes i els tres de la federació nacionalista, que li serviran per superar els set del PSC -la força més votada- i, eventualment, els dos del PP i ser així elegit alcalde en la primera votació.

Sant Feliu de Llobregat, ICV i CiU

La negociació del pacte a Sant Vicenç s'havia vist viciada parcialment en un origen per les apostes a escala supramunicipal dels partits, sobretot del PSC, CiU i ICV, que havien establert vasos comunicants entre Sant Vicenç, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, de manera que el PSC apostava per Sant Vicenç, ICV per Sant Feliu i CiU per Molins. Ahir a la nit, informa Josep Ferrer, les assemblees d'ICV i CiU de Sant Feliu van ratificar el pacte que permetrà el retorn dels ecosocialistes al govern del seu històric feu. Després de la resolució dels dos primers, ara només falta esclarir el pacte de Molins.

stats