Crònica 22/11/2011

Junqueras insta de nou Mas a triar entre ERC i PP

ERC vol influir en el Govern, sobretot després d'unes eleccions que han reforçat el PP. Els republicans es tornen a oferir com a socis a canvi d'avançar cap al concert i de frenar les retallades en salut.

Roger Tugas
2 min
Junqueras amb Bosch quan va anunciar les seves prioritats a Madrid: estat del benestar, corredor mediterrani i concert econòmic.

BARCELONA.La reedició dels tres escons d'ERC -a l'espera que el vot dels residents a l'estranger ho confirmi- ha reforçat la seva nova direcció i el gir ideològic i estratègic que està impulsant. El president de la formació, Oriol Junqueras, va deixar clar des del primer moment que preferia influir en el Govern que fer una oposició implacable i va oferir ERC com a soci alternatiu a un PP que exigeix sacrificis en l'àmbit nacional a canvi de donar suport a la política econòmica. Els republicans, per contra, reclamen que Artur Mas moduli la política d'austeritat en les polítiques socials -i molt en concret en la sanitat- a canvi de fer costat en aspectes com el concert econòmic. Especialment ara que, amb majoria absoluta del PP a Madrid, "voldran vendre més cars els pactes", segons va preveure ahir Junqueras.

El temor dels republicans és que es repeteixi l'escenari de la segona legislatura de José María Aznar, en què CiU tenia de soci el PP al Parlament, però la federació era innecessària al Congrés. Creuen que llavors CiU va limitar les demandes d'autogovern i va abaixar les aspiracions d'un millor finançament per no incomodar Madrid i mantenir el suport dels populars catalans. Junqueras va dibuixar el binomi: "CiU ha de triar entre més Catalunya o el seu compromís amb el PP i el nou govern espanyol". Segons el president d'ERC, "la majoria d'electors de CiU la van votar en clau de país, per la independència fiscal" i per això espera que la federació "anteposi els interessos dels ciutadans de Catalunya als del PP".

L'acord de governabilitat que ofereix Junqueras és global i inclou els pressupostos del 2012, la negociació del concert econòmic, el futur de la televisió pública catalana i l'austeritat en les polítiques socials. Els republicans volen trencar el discurs de CiU que diu que són el PSC i ERC qui aboquen el Govern a haver de pactar amb el PP, però tampoc estarien còmodes amb la geometria variable que anhela Mas. Quan els acords al Parlament s'hagin de defensar a Madrid, CiU haurà de dirimir quina política d'aliances prefereix i Junqueras vol evitar que se'ls culpi a ells d'una possible aliança permanent amb el PP. "Si el Govern prefereix altres aliats, la responsabilitat serà seva i del grup que li dóna suport", va insistir després de fixar les bases d'un possible acord sobre el concert econòmic, la justícia social i la igualtat d'oportunitats.

La coalició amb RCat perdurarà

Tant Junqueras com el candidat de la coalició d'ERC - RCat - Catalunya Sí, Alfred Bosch, van tornar a celebrar els resultats del 20-N i van anunciar converses amb altres partits per pactar grup al Congrés. De moment han contactat amb Amaiur, que de fet ja en tindria prou amb els seus set escons. Ha estat clau en el resultat la coalició amb RCat, segons Junqueras, un vincle que "val la pena cuidar al llarg dels pròxims anys, no només al Congrés". El president de RCat, Joan Carretero, ja va proposar estrènyer llaços en forma de federació, una proposta que debatran pròximament.

stats