EL RELLEU DE PUIGCERCÓS
Crònica 24/06/2011

El tàndem Junqueras-Rovira prefigura un congrés d'unitat a ERC

Oriol Junqueras va confirmar ahir, tal com va avançar l'ARA dimarts, que formarà equip amb Marta Rovira al congrés d'ERC de la tardor vinent. Rovira garantia més consens que Simó i Amorós.

M. Colomer / O. March
2 min
Oriol Junqueras és, des de fa dues setmanes, alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Barcelona.Oriol Junqueras farà tàndem electoral amb Marta Rovira al congrés que ERC celebrarà a la tardor, tal com va avançar l'ARA dimarts. El ticket el va confirmar el mateix Junqueras mitjançant una carta a la militància encaminada a iniciar el procés de recollida d'avals per ser president del partit amb l'acompanyament de Rovira com a secretària general.

En aquesta missiva, el candidat a substituir Joan Puigcercós al capdavant dels republicans insisteix en la "necessitat de renovació" i en el "pluralisme" que vol que impregni la nova cúpula d'ERC. De fet, que Junqueras ja hagi anunciat la seva acompanyant al congrés de l'1 d'octubre podria indicar que s'ha arribat a un principi d'acord per confegir una llista unitària i de consens entre tots els corrents republicans. Anna Simó, portaveu parlamentària i que havia sonat primer com a presidenta i després com a secretària general en representació del sector afí a Puigcercós, segueix donant mostres de suport a Junqueras -ja va descartar presentar candidatura alternativa a la de l'eurodiputat- i en els pròxims dies anunciarà quin serà el seu paper en la futura direcció. Fonts consultades ahir pròximes a la cúpula republicana indicaven que Junqueras ja hauria arribat a una entesa amb la federació de Barcelona, que no descartava fa uns dies presentar Oriol Amorós com a secretari general fent tàndem amb l'alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Les reivindicacions de la federació barcelonina anaven encarades a solucionar el "greuge històric" que, a parer seu, han patit en la direcció del partit. Ara bé, els afins a Puigcercós no volen ni sentir parlar de la candidatura d'Amorós com a secretari general malgrat la demanda de protagonisme de la cúpula barcelonina del partit. Joan Ridao, actual secretari general, segueix expectant i no té previst fer cap moviment almenys fins la setmana que ve. Ridao ha impulsat un document que defensa ancorar el partit a l'esquerra.

Paluzie entra en escena

La degana d'economia de la UB i militant del partit, Elisenda Paluzie, també va presentar ahir un manifest, subscrit per una cinquantena d'afiliats, amb l'objectiu que ERC recuperi els seus "orígens com a partit republicà d'esquerres" i no formi part de governs que no garanteixin "avenços clars i transformadors cap a la llibertat nacional i la justícia social". De fet, la carta de Junqueras ja és d'un to conciliador i busca aplegar el màxim de sensibilitats apel·lant a mites com el de Francesc Macià.

La maquinària del partit, mentrestant, segueix preparant la ponència política, coordinada, precisament, per Marta Rovira.

stats