Publicitat
Publicitat

DRET DE DECIDIR

El líder d'ERC subratlla interessos comuns de l'esquerra i la dreta

Junqueras anima els empresaris a assumir riscos per la independència

El president d'ERC, Oriol Junqueras, vol sumar els empresaris a la reivindicació del dret a decidir. Per guanyar-se'ls, defensa acords de país assumibles per l'esquerra i la dreta i els anima a arriscar-se.

Una de les medalles que s'ha penjat Oriol Junqueras des que lidera ERC ha estat el suport dels sindicats CCOO i UGT al concert econòmic, fet públic a finals de gener. Ara, però, vol sumar també els empresaris a la reivindicació. Ho va intentar ahir en una conferència que va fer al Cercle d'Economia, convidat pel president de l'entitat, l'exministre del PP Josep Piqué, carregant contra la ineficiència d'Espanya a l'hora de generar confiança econòmica, un element que veu clau per sortir de la crisi. Una falta de confiança cap a l'Estat que "Catalunya hauria de compartir amb Alemanya" i que impedeix que hi hagi més integració europea, segons Junqueras.

Per vèncer possibles recels conservadors, va reconèixer que "el camí serà difícil i ple d'incerteses, però l'única certesa d'ara és que l'actual és un mal camí". I recordant els dèficits en infraestructures que pateix l'economia catalana va sentenciar: "Tenir confiança en l'Estat és irracional". Com a alternativa va receptar un gran acord de país sobre pressupostos, fiscalitat i inversions.

"És l'hora de fer pinya, de sumar capacitats i recursos, empresaris i treballadors, en benefici de tots", va reclamar el president d'ERC. La seva voluntat de situar la independència com a nexe per sobre d'ideologies va ser el fil conductor de la conferència, que va tenir una nodrida audiència, amb la direcció del seu partit al capdavant i una gran quantitat de militants fent d'escortes. Com una picada d'ullet als empresaris va lamentar que Catalunya sigui "el segon país que paga més impostos" -tot i que les dades sobre pressió fiscal de la majoria de països europeus no ho avalen- i va apostar per reduir el dèficit públic amb "la independència fiscal". Que el Govern no quadrés els comptes el 2011 tot i l'ajust pressupostari li impedeix veure més vies.

Junqueras va marcar perfil defensant un sector públic fort però poc intervencionista que fomenti la igualtat d'oportunitats i incrementi tant beneficis empresarials com salaris dels treballadors. No va ser suficient i la majoria de preguntes del públic li demanaven que concretés el seu model social. "Si els empresaris volen vendre, deuen voler algú que els compri", va sentenciar.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT