Crònica 12/06/2011

Junqueras fa història a Sant Vicenç dels Horts

Sara González
2 min

Sant vicenç dels h.Agafa la papereta amb el seu nom. La plega. La torna a desplegar per comprovar que és la correcta. Comença l'escrutini i en un gest nerviós es grata el nas i s'eixuga la suor del front. Queda poc i tot va segons el que s'havia previs. Empassa saliva. S'acaba el recompte. El públic, exultant, fins i tot ha ajudat a comptar en veu alta i a l'úníson el vot número 12. L'últim. L'eurodiputat Oriol Junqueras va ser ahir proclamat alcalde de Sant Vicenç dels Horts gràcies a un pacte forjat amb ICV-EUiA i CiU per posar punt final als vuit polèmics anys d'alcaldia socialista d'Amparo Piqueras. Junqueras és, des d'ahir, un historiador que fa història: ara és l'únic alcalde d'ERC al Baix Llobregat i, a més, governa el municipi més important per als republicans.

"Concejal Junqueras, más saber y menos leer ", va etzibar-li l'exalcaldessa durant un ple. Ahir, Piqueras, que va renunciar a l'acta de regidora, ni tan sols va ser present al consistori per donar suport a les cares llargues dels seus companys de partit. "Hem vist com es retallava el diàleg i la participació, com es restringia l'entrada de ciutadans al ple i com el govern portava gent als jutjats per coartar la llibertat d'expressió", lamentava el nou alcalde. I és que a Piqueras no li va tremolar la mà en canviar els plens als divendres al matí o a imposar als veïns que sol·licitessin 48 hores abans i per escrit la intervenir al ple especificant les preguntes.

"Desitjo que la coalició tingui continuïtat més enllà d'aquesta legislatura i que sigui un exemple en altres àmbits, tal com sovint hem demostrat al Parlament Europeu", va dir Junqueras saltant-se les fronteres locals i picant l'ullet a un futur proper en què pot esdevenir president d'ERC. Significatiu va ser que la portaveu parlamentària del partit, Anna Simó, assistís a la investidura.

El portaveu del PSC, Carles Cháfer, no es va estar de recordar-li que "arriba a l'alcaldia sense haver guanyat les eleccions". Però el nou batlle va defensar el "govern de consens", que representa un 60% dels votants de Sant Vicenç. De fet, el caràcter autoritari de Piqueras, que el 2003 va aconseguir acabar amb 12 anys de mandat d'ICV, ha estat el ciment de l'entesa. Els tres partits que ara formaran govern ja fa temps que treballen "conjuntament" des de l'oposició. Ahir van proclamar una consigna molt clara: "Podem ser autoritats, però no autoritaris".

stats