ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 14/11/2011

Junqueras presenta el 20-N com un plebiscit al nou rumb d'ERC

Junqueras veu en el 20-N un termòmetre per verificar si el procés renovador que ha engegat a ERC fa fortuna. Frenar la sagnia electoral i mantenir els actuals tres diputats no es veu tan lluny i seria un aval.

R. Tugas / M. Colomer
2 min
Junqueras presenta el 20-N com un plebiscit al nou rumb d'ERC

BarcelonaLes eleccions del 20-N arriben només dos mesos després que Oriol Junqueras fos escollit president d'ERC, i Alfred Bosch, el seu candidat. Aquests comicis, però, serviran per detectar el grau d'acceptació social del procés renovador dels republicans, protagonitzat per la priorització de l'eix nacional i el consegüent acostament a CiU. Ho va reconèixer ahir Junqueras en el míting central de la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí, que va omplir el Palau de Congressos barceloní: "El 20-N serà un símptoma que la feina que estem fent és la feina que el país espera de nosaltres".

El protagonisme en l'acte principal de la coalició independentista no va ser ahir, com és habitual, per al candidat, que va intervenir abans que Junqueras i el president de RCat. El to més orgànic (fins i tot amb un ull posat a l'horitzó del 2014) que electoral era evident. Tant com el silenci de la vella guàrdia: el president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, hi era, però no va intervenir, i al fins ara líder a Madrid, Joan Ridao, ni tan sols se'l va veure. Així Junqueras va concloure afirmant que la coalició ha de ser "l'esquelet del projecte d'alliberament nacional".

El primer objectiu dels republicans, recuperar la confiança. Una mà estesa als exvotants, però també a les escissions amb qui, com RCat, tornen a caminar junts. L'escenari eufòric amb líders dels dos partits fins fa poc enfrontats al si d'ERC era impensable no fa gaire. "Jo segurament no estic del tot d'acord amb Joan Tardà [el discurs més aclamat de l'acte, de to més social], tampoc amb el full de ruta d'ERC", va acceptar Carretero, que tanmateix prioritza que "l'objectiu és el mateix". "En lloc de barallar-nos, obviem les diferències", va reclamar.

El candidat de la coalició, un independent amb prestigi en el món sobiranista escollit en primàries, combrega amb el projecte i va afegir, també en clau interna: "Hem après que la nostra missió no és ser els més purs entre els purs, sinó navegar amb el vent a favor". Els dirigents independentistes coincidien ahir en el seu optimisme, gràcies, en part, a una campanya que els ha permès percebre una moral regenerada de les bases després d'un cicle en caiguda lliure. Les últimes enquestes, que els situen més a prop revalidar els tres diputats i frenar la sagnia electoral, fan la resta.

Intentant pescar en el PSC i CiU

En un míting que va actuar com a catarsi per afrontar una última setmana de campanya decisiva, el discurs tàctic hi va ser poc present. Junqueras va reclamar els vots de la gent que dubta entre la seva coalició i un PSC sense "sensibilitat social" o una CiU "que no anteposa els interessos de Catalunya".

Fidel al seu estil més càustic, Carretero va carregar amb duresa contra CiU: "Com té el senyor Duran la santa barra de dir que vol aturar el PP? Qui governa és qui aprova els pressupostos, i al Govern, a la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona, ho fan amb el PP. Que el PP ja governa a Catalunya, és d'una evidència absoluta". ERC ha posat tota la carn a la graella pel 20-N.

stats