Publicitat
Publicitat

Recorda que Chacón es va oposar al reconeixement de Kosovo com a ministra de Defensa

Junqueras reclama el suport dels maragallistes

ERC vol fer forat entre l'electorat catalanista del PSC. Per aconseguir-ho, Junqueras contraposa Chacón amb el projecte de Maragall. Sense oblidar, esclar, els sobiranistes de CiU, orfes amb Duran.

Les crítiques més dures que fins ara havien realitzat des de la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí atacaven sobretot el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. Tanmateix, en un moment en què el PSC està en un procés de pèrdua de votants des de tots els fronts, els independentistes no volen renunciar al vell objectiu de pescar entre els seus sectors més catalanistes i ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, va carregar amb duresa contra la cap de llista socialista, Carme Chacón, el projecte de la qual considera "la negació del que l'expresident Maragall volia representar".

Aquestes declaracions no es van fer en un lloc a l'atzar, sinó en el míting central a Lleida, una de les poques ciutats en què el PSC aguanta, però de fet des d'un perfil clarament catalanista. En una capital de Ponent com les Borges Blanques precisament va ser també on Maragall va defensar fa un mes que "hauríem d'haver estat la República de Macià". Unes declaracions que, per Junqueras, evidencien que la "síntesi" política que representava el federalisme el 2003 ja ha virat a l'independentisme.

La crítica a Chacón va ser dura i directa. El president d'ERC va començar recordant que la candidata socialista va contribuir a apartar Maragall de ser candidat a reeditar la presidència de la Generalitat i va continuar amb un llistat de greuges als quals la ministra ha donat suport des del govern espanyol. Els atacs, des dels fronts nacional i social, denunciaven des del vot contrari al reconeixement de Kosovo com a estat fins a les retallades en pensions i salaris de mestres i metges, passant per l'oposició a fer del català llengua oficial a Europa, a pagar el fons de competitivitat i a rebaixar el pressupost de Defensa. Chacón, per Junqueras, és "la candidata de la regressió econòmica i la injustícia social".

Tanmateix, el punt de mira cap al PSC no va fer oblidar l'atac a Duran, que també s'ha referit a ERC els últims dies, acusant-los a ells i al PSC de deixar el Govern en mans del PP. El candidat de la coalició, Alfred Bosch, li va respondre que ells el que volen és "empènyer CiU cap a la independència" i que Duran és "qui l'està estirant cap al PP" a través de propostes com la del govern de concentració. Bosch, de fet, havia anunciat al matí la voluntat de legislar el dret a l'autodeterminació a Espanya i a recórrer a instàncies internacionals si se'ls veta. Espera el suport de CiU i ICV al Congrés.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT