Crònica 24/05/2011

Junqueras ja té via lliure per liderar ERC

Roger Tugas
3 min
Un president interí Puigcercós va culpar del daltabaix el tomb del país  a la dreta, el càstig als partits de govern i la sensació que ERC ja és 'establishment'. Trajectòria independent Tot i que no es va afiliar a ERC fins al febrer, és regidor des  del 2005, ha estat cap de llista el 2007 i el 2011 i va esdevenir eurodiputat el 2009.

Els mals resultats de diumenge no van suposar cap sorpresa per a la direcció d'ERC. Formen part d'una crua realitat a la qual estan abonats des de fa quatre anys. Tanmateix, la incògnita requeia en la magnitud de la davallada i a identificar els bastions capaços de resistir, un element clau per determinar també qui pot optar a noves responsabilitats internes en un congrés previst per a la tardor i en el qual els dirigents locals tindran molt a dir. El daltabaix ha estat considerable arreu, sobretot a les ciutats. Per això els alcaldables exitosos han guanyat molts enters en la cursa per dirigir el partit. I entre els que s'havien postulat per fer-ho, l'eurodiputat i candidat a Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, és la cara, i el líder de la coalició Unitat per Barcelona (UxB), Jordi Portabella, la creu.

Malgrat tot, abans del 22-M, Junqueras ja jugava amb cert avantatge. No prové de cap sector, és mediàtic i aporta aire nou -fa poc més de tres mesos que es va afiliar, tot i que ja ostentava càrrecs com a independent-, unes qualitats molt valorades per totes les famílies del partit. I, sense enemics interns, podia fer tàndem amb altres aspirants, com l'actual secretari general, Joan Ridao; la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, o el mateix Portabella.

Diumenge, a més, va incrementar el nombre de regidors al seu municipi del Baix Llobregat, dels 4 als 6, i es va situar a només un del PSC i amb possibilitats d'aconseguir l'alcaldia. Mentrestant, l'experiment de Portabella amb Joan Laporta i Reagrupament va retrocedir dels 4 als 2 regidors, tot i que manté representació, a diferència del que els ha passat a Tarragona, Lleida i Girona.

La magnitud de la tragèdia, però, també ha passat factura a l'executiva nacional, que ahir, després d'una llarga reunió, va dimitir en bloc i va accelerar el procés congressual. La direcció, que ara serà interina, no prendrà decisions estratègiques a banda de nomenar la comissió organitzadora del conclave, que incorporarà velles i noves cares i que es vol equilibrada. Segons el calendari acordat, el debat territorial per captar propostes dels líders locals finalitzarà el 30 de juliol. El 17 de setembre, en un nou superdissabte republicà, tindrà lloc la votació per als càrrecs de president i de secretari general -en urnes distribuïdes a les seus del partit- i l'1 d'octubre se celbrarà el congrés, que marcarà l'estratègia.

L'encarregat de fer l'anunci, el president interí d'ERC, Joan Puigcercós, va especificar que alguns dirigents aposten fins i tot per "refundar" el partit, però el que és segur és que es remourà "a fons el model". En principi no es qüestiona l'estratègia de combinar la ideologia independentista i la d'esquerres, però l'accent que cal posar en un aspecte o altre i la política d'aliances i coalicions sí que es plantejaran.

Unitat independentista?

Aquest debat el va avançar Ridao la nit electoral, i va instar a triar entre centrar els esforços a refer l'espai independentista que monopolitzava ERC o a construir un espai de centreesquerra catalanista ampli i, per tant, moderat. Portabella és l'exponent de la primera via -que va plasmar en la coalició UxB-, mentre que Ridao defensa la segona. Junqueras va mostrar-se favorable en un entrevista a l'ARA a intentar una llista conjunta entre ERC, CiU, ICV i altres forces sobiranistes a Madrid, una opció ben vista per Puigcercós, que va prioritzar abandonar "l'ortodòxia" i cercar "la unitat d'acció" de cara a uns objectius "clars" enlloc d'una hipotètica unitat orgànica.

Portabella no va presentar la dimissió, però tampoc va plantejar estendre el seu projecte a escala nacional. Queda tocat de cara a la cursa interna i és possible que prefereixi impulsar algun afí, com el diputat Oriol Amorós. Ara Puigcercós veu "més fàcil" consensuar una sola candidatura per dirigir ERC, que Junqueras es perfila per liderar. Potser perquè confon desig i realitat o potser per l'evidència de les urnes, les coses estan més clares.

stats