LA RENOVACIÓ DELS REPUBLICANS
Crònica 14/07/2011

Junqueras vol tornar ERC a la centralitat

ERC ha de reconnectar amb la societat i ha d'eixamplar l'espai de l'esquerra nacional retornant a la centralitat. És la recepta d'Oriol Junqueras i Marta Rovira perquè el partit recuperi el suport perdut.

Marc Colomer
3 min
Lideratge col·lectiu Junqueras i Rovira van presentar ahir a les Cotxeres de Sants de Barcelona, davant de 350 persones, la seva proposta d'executiva col·legiada per a ERC. Ja han recollit més de 1.000 avals, gairebé el triple dels necessaris per presentar candidatura.

Barcelona.Construïm Confiança, la precandidatura al congrés d'ERC que encapçalen l'eurodiputat Oriol Junqueras i Marta Rovira, va llançar ahir la seva proposta perquè la formació recuperi el suport perdut. La llista, pactada entre la majoria de les famílies d'ERC, aposta per "eixamplar l'espai de l'esquerra republicana nacional" amb un retorn a la "centralitat" per aconseguir la "reconnexió social". Un plantejament que caldrà veure com es concreta i fins a quin punt xoca amb les veus internes -com la del secretari general, Joan Ridao, o la de l'altra precandidatura, liderada per l'exsenador carodista Carles Bonet, crític amb l'actual direcció i partidari del tripartit- que criden a fermar el discurs del partit en l'esquerra nacional per buscar complicitats entre els decebuts del PSC i, fins i tot, a virar a l'esquerra per caçar en terreny d'ICV.

En un discurs repetidament aplaudit, un Junqueras que va fer gala de les seves habilitats per connectar amb l'auditori, va deixar clara la seva aposta perquè ERC abandoni dogmatismes i articuli un discurs ideològic "ampli, que arribi a molta gent" per poder "aspirar a ser la principal força política, social i cultural del país". Fins i tot Marta Rovira va picar l'ullet als moviments socials dels últims mesos quan va sentenciar que el partit ha de "trencar amb l'institucionalisme que l'allunya de la gent". Junqueras no va dubtar a definir ERC com a hereva de les "grans famílies del liberalisme democràtic i de la socialdemocràcia europea". I va enterrar l'estratègia del tripartit en apostar amb fermesa per construir un espai polític propi i "no en funció de com es moguin els altres". Apuntava així l'aposta per consolidar primer el propi espai electoral abans de cercar en espais aliens. "No som la crossa ni de nacionalistes conservadors, ni d'immobilistes que diuen ser progressistes", va etzibar, per apel·lar a "l'esquerra empàtica, plural i majoritària", a més d'"útil".

Malgrat que (o precisament per això) la candidatura té l'aval, amb més o menys reserves, de l'entorn de Joan Puigcercós, Jordi Portabella i Ernest Benach, el programa busca desmarcar-se de les formes del partit dels últims anys. Així, en una crítica velada a l'aparell, volen fer d'ERC un partit "obert i accessible" que permeti no només a la militància, sinó també a l'electorat, participar en les primàries per elegir els candidats de la formació.

Valors republicans

En la seva recepta per recuperar l'espai perdut, i pel que fa a l'exercici dels càrrecs públics, posen l'accent en "una nova política de valors republicans" basada en "l'honestedat, la transparència i l'austeritat en l'ús dels recursos". Una manera elegant de referir-se a la necessitat de corregir la imatge d' apoltronament que, de manera justa o injusta, ha pesat a damunt dels principals càrrecs que ERC ha tingut els últims anys a les institucions. Construïm Confiança també busca un canvi de cultura política per defugir els lideratges personalistes i donar pas als lideratges "plurals, compartits i col·lectius", amb presència d'electes locals a la direcció nacional; consultar els militants, i crear més espais de debat intern per propiciar la "responsabilitat" externa d'un partit avesat a tirar-se els plats pel cap en públic.

El projecte el van presentar ahir a les Cotxeres de Sants de Barcelona davant 350 persones, entre les quals Puigcercós, Benach, Portabella, l'expresident d'ERC Jordi Carbonell i l'exconseller Joan Manuel Tresserras, entre altres personalitats del partit de tots els sectors, inclosos antics fidels a Carod-Rovira.

Tardà rebutja ser-hi

En l'acte, també van presentar la seva proposta d'executiva, que haurà de ratificar el congrés de l'1 d'octubre, després del superdissabte 17 de setembre per triar president i secretari general. Qui segur que no serà a la nova executiva és el diputat al Congrés Joan Tardà, últimament alineat amb Ridao, que abans d'ahir a la nit va declinar l'oferiment de Junqueras i Rovira perquè hi fos, però a qui els partidaris postulen de conseller nacional. En el seu lloc hi haurà l'alcaldable d'ERC de Manresa, Pere Cullell. També ha declinat l'oferiment per continuar el secretari d'organització, Carles Bassaganya, pròxim a Puigcercós. Ocuparà el seu lloc el gironí Carles Carrapiço, cosa que calma cert malestar de la regional de Girona amb una executiva en què se sentien infrarepresentats. Sí que hi seran, com va avançar l'ARA, Anna Simó, com a portaveu del partit; Lluís Salvadó, secretari general adjunt, i Oriol Amorós, Ester Capella, Eduard López i Jordi Solé, vicesecretaris generals.

Amb tot, segueix sent una incògnita el candidat a les eleccions espanyoles. Amb Ridao disposat a tornar-ho a ser malgrat els recels de la virtual nova direcció, creix el neguit en el si del partit per la complicació que suposaria un eventual avançament electoral que se solapés amb el calendari congressual.

stats