Crònica 18/11/2011

La Junta Electoral es desentén del caos del vot per correu

La Junta Electoral ha tancat el termini per votar per correu. Però una part dels electors que l'havien sol·licitat no han rebut la documentació a temps. Correus i la JEC es desentenen del caos.

Guillem Genovès
1 min
Molts ciutadans no podran votar per correu i ho hauran de fer presencialment.

BARCELONA.La Junta Electoral Central va donar per tancat ahir el termini per votar per correu. No va fer cas així a la sol·licitud del PP i d'UPyD perquè prorrogués aquest termini després dels retards que s'havien acumulat, en part, pels recursos interposats per candidatures extraparlamentàries. Aquestes candidatures no havien arribat a recollir els avals que per primera vegada eren necessaris per presentar-se a les eleccions.

Correus va emetre un comunicat ahir en què assegurava que havia entregat en mà la documentació per votar per correu a la immensa majoria dels electors que ho havien sol·licitat, i a la resta (un 5,3%, segons la Junta Electoral Central) els havien deixat l'avís perquè la recollissin a l'oficina de Correus. El cert és que diversos electors de diferents circumscripcions han fet saber a l'ARA que ahir no havien rebut encara la documentació, de manera que han perdut la possibilitat de votar per avançat.

Impugnacions i retards

Una versió que ahir persistien a negar tant la Junta Electoral com Correus, que atribuïen el "considerable retard" exclusivament a les impugnacions, que, segons Correus, "han demorat la confecció de les paperetes electorals". Correus va informar ahir que dimecres ja havien votat 554.000 ciutadans (137.000 el mateix dimecres). Segons l'Oficina del Cens Electoral, 671.599 persones havien sol·licitat el vot per correu aquestes eleccions.

Així, l'inici de la problemàtica es trobaria en els diversos recursos d'empara presentats al Tribunal Constitucional per formacions extraparlamentàries, a les quals es va denegar el permís per concórrer a les eleccions de diumenge, fet que va bloquejar fins al 9 de novembre el procés del vot per correu a la circumscripció de Barcelona.

stats