EQUIPAMENTS PENITENCIARIS
Crònica 27/01/2012

Justícia traslladarà a la Zona Franca totes les presons de BCN

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va anunciar ahir que concentrarà totes les presons de Barcelona a la Zona Franca. Aquesta proposta afectarà la Model, Wad-Ras i Trinitat.

Laura Díaz-roig
2 min
La presó Model és una de les que Justícia vol traslladar en un nou espai de la Zona Franca.

BARCELONA.Justícia ha revisat la planificació d'equipaments penitenciaris de l'antic govern i d'aquí unes setmanes presentarà una nova proposta que té com a element estrella la concentració a la Zona Franca de totes les presons que actualment hi ha a Barcelona. A la pràctica, aquesta mesura suposarà que no només s'hi situï el centre per a preventius que ha de substituir la Model -i que ja estava previst que es traslladés-, sinó també el Centre Penitenciari de Dones i la secció oberta de Wad-Ras, ara al Poblenou, i el centre obert de la Trinitat. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va avançar aquesta proposta durant la seva compareixença al Parlament per explicar els pressupostos del seu departament per al 2012, que es xifra en 886,8 milions i suposa una reducció del 3,4% respecte al 2011.

La consellera va explicar que el primer pas de la concentració a la Zona Franca serà la construcció del centre de preventius, "un cop revisat el projecte". Bozal sempre ha mantingut que el projecte que va deixar l'anterior departament, encapçalat per Montserrat Tura, era massa petit per substituir la Model, ja que segons les xifres previstes, només hi cabien 1.100 interns -a la Model hi ha 1.200 preventius-. Aquest nou projecte que ara planteja Bozal, i que es concretarà quan es presenti el pla, ocuparà més terreny del previst per Tura. Sobre la resta d'equipaments previstos, Bozal va recordar que treballa en la programació de l'obertura del centre de Puig de les Basses, a Figueres, i va destacar que el centre del Catllar, al Tarragonès, no obrirà el 2012 perquè no hauran acabat les obres, però sí que es definirà la dimensió de la plantilla.

Taxes per obtenir 20 milions

La consellera també va explicar que es crearan dues taxes judicials per recaptar recursos que contribueixin al finançament dels costos de l'administració de justícia i que serviran per ingressar 20 milions l'any. Les taxes gravaran, d'una banda, la prestació de serveis i, de l'altra, la utilització o l'aprofitament dels béns i drets de l'administració.

stats