PROCÉS CONTRA IÚLIA TIMOIXENKO
Crònica 25/06/2011

Jutgen l'exprimera ministra d'Ucraïna per abús de poder

Jordi Benavente
2 min
L'exprimera ministra d'Ucraïna i actual cap de l'oposició, Yulia Timoshenko, ahir.

BARCELONA.El tribunal del districte de Pechora de Kíev, la capital ucraniana, va començar ahir l'audiècia preliminar del judici a l'exprimera ministra i actual cap de l'oposició, Iúlia Timoshenko, a qui el Ministeri Públic acusa d'abús de poder per haver signat, sense estar-hi facultada, un contracte de subministre de gas amb Rússia massa onerós per a Ucraïna, el gener del 2009.

Timoixenko, que es va negar a posar-se dreta quan els magistrats van entrar a la sala, s'enfronta per aquest càrrec a una pena de fins a deu anys de presó. "Un s'aixeca en un judici, no en una farsa", va deixar anar l'excap del govern ucraïnès.

Malgrat la gravetat de les acusacions la processada va mostrar-se desafiant durant tota la vista. Quan el jutge va preguntar-li pel seu domicili, va limitar-se a contestar: "Tot és als materials de la causa". També va demanar ser jutjada per un jurat popular. "Només així aquesta farsa es convertiria en un judici de veritat", va afegir.

Segons la fiscalia, la signatura d'aquests acords, que va posar fi a l'anomenada guerra del gas del 2008-2009, requeria també l'aprovació del gabinet de ministres en ple. "Jo tenia facultats per negociar sense autorització prèvia", va replicar ahir Timoixenko, sobre qui pesa una prohibició judicial de sortir del país.

A més, la defensa de la líder opositora va recusar el jutge alegant que és "un titella de l'administració de [l'actual president d'Ucraïna, Víktor] Ianukóvitx".

"Persecussió política"

Uns 2.000 partidaris de la cap del partit opositor Batkívshina van congregar-se davant la seu del tribunal per protestar contra el que asseguren que és una "persecussió política" contra la seva líder.

Timoixenko, de 50 anys, va estar al capdavant del Govern ucraïnès entre els mesos de gener i setembre del 2005 i, després, entre l'any 2007 i el 2010, quan va signar amb Rússia els acords pel subministre de gas pels quals ara l'acusen.

stats