S'IMPOSA LA REVOLTA DEMOCRÀTICA
Crònica 17/01/2011

Jutges i advocats En peu de guerra

Cristina Mas
3 min
Ha caigut el règim i els retrats gegants del dictador que presidien el paisatge públic a Tunísia van començar  a desaparèixer ahir.

Enviada especial a TunisDissabte una quarantena de magistrats van irrompre a la biblioteca del Tribunal de Primera Instància de Tunis per reclamar canvis al sistema judicial, en plena transició política. Fins que el moviment popular va fer caure el dictador, la majoria de jutges es movien còmodament dins del règim, avalant la repressió i la corrupció. Només una petita minoria, curiosament encapaçalada per dones, es negava a posar-se al servei del sistema. Avui aquest sector demana pas, impulsat per l'alè de la revolta.

"Cal jutjar tothom que hagi comès crims contra el nostre poble: ja siguin polítics, funcionaris, policies o jutges. Aquesta justícia només es pot garantir si hi ha una transformació a fons del sistema judicial, i això és el que intentarem" diu Kalthoum Kennou, secretària general de l'Associació de Jutges Tunisians, que va ser apartada pel règim i ara ha pogut tornar al càrrec.

En les darreres setmanes, l'associació ha denunciat la repressió amb foc real de les manifestacions al sud i a l'oest del país. Ara reclamen una reforma en profunditat que garanteixi la separació de poders i la independència de la justícia. "Com tot el poble tunisià celebrem la fi del règim i ens oferim per ser presents en el canvi que es prepara al país", diuen en un comunicat publicat ahir.

"El règim de Ben Ali era un règim terrorista: ha fet mal a molta gent. I reconeixem que la magistratura, com a institució, hi ha col·laborat. Ha permès que els Trabelsi [la família de la dona del dictador derrocat] i els Ben Ali utilitzessin la justícia per enriquir-se. La magistratura també en som responsables, i el poble ens ha de jutjar", apunta Kennou.

L'associació reclama una reforma de l'estatut dels jutges que garanteixi la seva independència. Sota el règim de Ben Ali, el govern intervenia directament en el nomenament dels magistrats, així com en totes les instàncies de l'aparell judicial. El Consell Superior de la Magistratura i el Consell Constitucional són designats per la presidència de la República. "El govern no té cap dret d'intervenir a la vida judicial: és una necessitat bàsica", reclamen.

El 2005 l'associació va denunciar la manca de garanties en el judici contra un advocat que havia estat detingut. Va ser tot un cop per a Ben Ali i les represàlies no es van fer esperar. Kennou, que havia estat escollida un any abans pels seus companys per encapçalar l'associació, va ser destinada a un jutjat d'instrucció a dos-cents quilòmetres de la capital, on viu amb els seus fills petits. Com als altres membres de l'entitat, li van retallar el sou. "Alguns col·legues em deien que ho deixés córrer, però jo els contestava que, en un país on maten la gent o li prenen tots els béns, nosaltres només havíem de témer que ens traslladessin lluny de casa. Només patia pels meus fills, que van venir amb mi i no podien veure el seu pare", afirma la magistrada.

L'estiu passat, la seva intervenció en un fòrum de la Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT), en què va denunciar la situació dels magistrats dissidents, també va tenir conseqüències: aquest cop la nova destinació era a 500 quilòmetres de casa, on encara treballa avui.

No deixa de ser sorprenent que la revolta judicial estigui encapçalada per dones, que són una petita minoria dels magistrats. Defenestrat el dictador, ara són més els que gosen aixecar el cap. "Ahir vam rebre centenars de missatges dels nostres col·legues per dir-nos que cal actuar. Jo els responia, mig en broma, que es podrien haver decidit abans. Ningú nega que a Tunísia tenim jutges corruptes, però puc assegurar que la majoria dels meus col·legues són honestos", diu la magistrada.

El judici al dictador

Mentre ja s'estan preparant denúncies a escala internacional per portar Ben Ali davant dels tribunals, jutges tunisians reclamen que se'l pugui jutjar al seu país. La Constitució que l'exdictador es va confeccionar a mida, sobre la base del règim anterior de Habib Bourghiba, li garanteix una impunitat absoluta, encara que hagi fugit del país.

Kennou és partidària de jutjar Ben Ali a Tunísia, "si la situació política permet un canvi constitucional en profunditat. El poble tunisià té dret a reclamar justícia al seu país. Fem una crida a les víctimes de Ben Ali a presentar denúncies: cal documentar-ho tot. Però ara per ara no es donen les condicions".

El procediment judicial ha de tenir dues cares: la depuració de les responsabilitats del règim en la repressió política i el retorn de la fortuna acumulada després de 23 anys de corrupció i rapinya dels béns de l'estat. "No crec que hi hagi una prioritat: les dues coses van juntes, perquè els mateixos que han robat són els que han comès actes horribles. Les coses mai més tornaran a ser com abans" .

stats