ELECCIONS PRESIDENCIALS A L'ÀFRICA
Crònica 10/12/2011

Kabila és reelegit president del Congo

Kabila ha estat reelegit en uns comicis criticats i milers de persones abandonen el país per por a una escalada de la violència entre els partidaris del president i del líder de l'oposició, que reclama la victòria.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Seguidors del president Joseph Kabila celebren a Kinshasha els resultats de les eleccions.

BARCELONAEl president de la República Democràtica del Congo (RDC), Joseph Kabila, va ser proclamat ahir guanyador de les eleccions presidencials del 28 de novembre amb un 48,95% dels vots.

Minuts després de publicar-se els resultats, el líder l'oposició, Etienne Tshisekedi, de 79 anys, va rebutjar els resultats i va autoproclamar-se president del país. "Considero els resultats com una veritable provocació al nostre poble i els rebutjo completament", va dir el candidat. Tshisekedi ocupa el segon lloc en el recompte, que li dóna un 32,33% dels vots.

El rebuig del líder de l'oposició va arribar pocs dies després que la Comissió Electoral Nacional Independent del país anunciés que els onze candidats a la presidència s'havien compromès formalment a acceptar el desenllaç dels comicis.

Malgrat rebutjar el resultat de les eleccions, l'opositor va demanar als seus seguidors que "mantinguin la calma". Els fidels a Tshisekedi havien deixat clar durant la campanya electoral que rebutjarien un resultat desfavorable per al seu líder. Complint la seva paraula, uns quants van atacar la seu de les joventuts del Partit del Poble per a la Reconstrucció i la Democràcia de Kabila.

Els Estats Units van demanar als dirigents polítics congolesos que renunciïn a la violència. "Els demanem que siguin responsables i solucionin els seus desacords a través d'un diàleg pacífic i els mitjans legals existents", va dir ahir la portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland.

El procés electoral a la RDC ha estat marcat per un ambient tens i violent. Segons l'ONG de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW), almenys 18 persones van morir en els dies previs als comicis i durant la jornada electoral en mans de la guàrdia presidencial de Kabila. HRW alerta que milers de congolesos han abandonat el país per evitar els xocs postelectorals que es preveien des de fa dies.

Els observadors internacionals de la Unió Europea destinats a la RDC per controlar els comicis diuen en el seu informe que van detectar problemes logístics importants com ara la falta de paperetes de vot en diverses regions de la república o el fet que a algunes persones no se'ls marcava el dit amb tinta, tal com mana la llei electoral per evitar que votessin més d'una vegada. Els observadors denuncien especialment un abús dels recursos estatals per beneficiar el partit governamental.

Estratègies per a la reelecció

A principis d'any, Kabila va modificar la llei electoral perquè el candidat més votat pogués guanyar les eleccions en una sola volta. Els analistes alerten que en un país tan gran i divers com la RDC, que ocupa gairebé el mateix que tota l'Europa Occidental, els comicis necessiten més d'una volta per garantir un resultat ajustat a la realitat.

Els observadors denuncien que Kabila volia garantir la seva reelecció amb aquest tipus d'estratègies i que la Comissió Electoral Nacional Independent que ha dirigit els comicis és un òrgan polititzat, creat per Kabila per substituir l'anterior comissió, independent del govern i ben valorada internacionalment.

El president, de 40 anys, va arribar al poder el 2001 després de l'assassinat del seu pare, Laurent Désire Kabila, que va encapçalar la rebel·lió armada que va derrocar el règim de Mobutu Sese Seko.

Si el Tribunal Suprem de la RDC confirma la seva reelecció, Joseph Kabila governarà cinc anys més un país que arrossega les conseqüències de quatre dècades de dictadures militars i guerres civils. El país ocupa l'últim lloc de l'Índex de Desenvolupament Humà de l'ONU i és tristament conegut com "la capital mundial de la violació".

stats