COREA DEL NORD
Crònica 25/08/2011

Kim Jong Il, disposat a fer una moratòria al seu programa nuclear

Ara
1 min
Kim Jong Il, disposat a fer una moratòria al seu programa nuclear

Corea del Nord estaria disposada a aplicar una moratòria als seus assajos nuclears "sense precondicions" si es reprenen les converses a sis bandes (entre les dues Corees, els Estats Units, el Japó, la Xina i Rússia) per monitoritzar el seu programa nuclear. Així ho va anunciar ahir al Kremlin després de la reunió entre el líder nord-coreà, Kim Jong Il, i el president rus, Dmitri Medvédev, a la república siberiana de Buriàtia.

Pyongyang va abandonar el diàleg a sis el 2008, quan va dur a terme proves nuclears i després de diversos conflictes militars amb Seül. Els Estats Units i Corea del Sud havien instat abans Pyongyang a aturar el seu programa nuclear com a condició prèvia a reiniciar el diàleg, però segons les declaracions d'ahir del Kremlin, Kim Jong Il va deixar clar que només congelarà els seus assajos nuclears si es reprenen les converses a sis abans. El diàleg es va iniciar per oferir finançament a Corea del Nord a canvi que el país abandonés la seva suposada proliferació d'armes nuclears.

La reunió d'ahir també va servir per discutir la intenció de Rússia de construir un gasoducte cap a Corea del Sud que passaria per Corea del Nord. Sobre aquesta cooperació, el president rus va dir que s'havien obtingut alguns "resultats". La pròxima parada de Kim Jong Il en la seva gira serà la Xina.

stats