ESCENARI POST-ELECTORAL
Crònica 14/06/2011

El Kurdistan turc gira l'esquena a Erdogan

David Messeguer
2 min
El Kurdistan turc gira l'esquena a Erdogan

Diyarbakir (Turquia)Toc d'atenció de l'electorat kurd al primer ministre Recep Tayyip Erdogan. Els 2.860.050 de vots aconseguits pels candidats independents del bloc Treball, Democràcia i Llibertat -l'estratègia dels nacionalistes kurds del Partit Pau i Democràcia (BDP) per esquivar el llindar electoral del 10% que se'ls exigeix per obtenir representació parlamentària- són la demostració més clara del descontentament kurd amb la política del primer ministre a la regió.

Amb un discurs religiós i de mà estesa, el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) d'Erdogan havia obtingut uns excel·lents resultats al Kurdistan en els comicis del 2007. La davallada a nivell estatal de l'AKP en les eleccions d'ahir, de 341 a 326 diputats, s'explica bàsicament per l'augment del vot urbà del kemalista Partit Popular Republicà (CHP) i per la pèrdua de vots en terres kurdes, que han anat a parar a les mans dels independents que tenen el suport pel BDP, que han obtingut 36 diputats, 16 més que en les últimes eleccions. De les províncies kurdes situades més al sud, l'AKP només ha obtingut un diputat a Siirt, que té un elevat percentatge d'àrabs.

Nurselin Aydogan, que acaba de ser escollida diputada, explica els resultats: "Erdogan no ha complert les seves promeses de desenvolupament econòmic per a la regió i no ha estat capaç d'abordar el conflicte kurd com esperàvem". Durant el seu mandat, l'AKP ha intensificat les operacions militars contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat organització terrorista pels EUA i la UE.

Diumenge a la nit una bomba va ferir onze persones en la celebració pels resultats i la jornada va acabar amb el llançament de gasos lacrimògens per part de la policia turca contra els milers de seguidors que ocupaven els carrers propers a la seu del BDP a Diyarbakir.

El BDP, que havia plantejat els comicis com un plebiscit sobre la demanda d'autonomia democràtica per al Kurdistan, en surt molt reforçat. Tres dels seus 36 diputats són de la ciutat d'Istanbul, on viuen més d'un milió de kurds. Sis són en presó preventiva acusats de fer apologia del terrorisme i no se sap si obtindran la immunitat.

Autonomia i Constitució

L'AKP no té els dos terços del parlament necessaris per reformar la constitució i haurà de buscar suports. Després de conèixer els resultats i conscient de la situació, Erdogan va utilitzar un llenguatge conciliador i va remarcar: "Serà la Constitució dels kurds, dels turcmans, dels alevis, de totes les minories. Serà la nova Constitució per compartir, per a la fraternitat, per a la unitat i la solidaritat".

Altan Tan, diputat del BDP acabat d'elegir, manifestava ahir a l'ARA una enorme alegria: "La veu clara i contundent del poble kurd demana una autonomia democràtica i ha de ser escoltada". Alhora, advertia el primer ministre que "el resultat de les eleccions mostra que Erdogan no pot fer cap pas sense nosaltres".

Els comicis van ser seguits amb gran expectació a l'illa presó d'Imrali, on està empresonat el líder del PKK, Abdullah Ocalan, que ha fixat el dia 15 de juny com a data límit perquè el govern elegit adopti una postura definitiva respecte al conflicte kurd i la reivindicació d'autonomia.

stats