COP AL TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 03/05/2011

Europa Europa no abaixa la guàrdia

Alleujament a Berlín, Londres, París, Brussel·les i Moscou. Però també por a actes de revenja. Europa va rebre ahir "una bona notícia", però la lluita contra el terrorisme està lluny d'acabar.

Isaac Lluch
3 min
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va felicitar ahir Obama pel pas "decisiu" en la lluita contra Al-Qaida amb la mort de Bin Laden i li va assegurar que Espanya continua "plenament compromesa" contra el terrorisme. El cap de l'executiu va destacar que aquesta satisfacció és "inseparable" del record de les víctimes causades "pels horribles atemptats" de l'11-M a Madrid, que sempre seran recordats, va assegurar.

BERLÍN.Des de Reykjavík fins a Atenes i des de Moscou fins a Lisboa els líders polítics van coincidir a remarcar ahir que la mort d'Ossama bin Laden significa un cop decisiu contra Al-Qaida i una bona notícia per al món i per a la llibertat. Però tot i la satisfacció general, un missatge de reserva va estar en boca de totes les personalitats i organismes mundials: ahir va morir la principal icona del terrorisme islàmic, no la ideologia que el causa.

Per això l'OTAN es va afanyar a precisar que reforçarà la seva missió a l'Afganistan amb la premissa que Al-Qaida no canviarà després de la mort del seu líder, sinó que continuarà intentant atemptar. Les forces aliades hi mantindran el desplegament "fins que la zona no sigui mai més un refugi segur per als extremistes", va remarcar el secretari general de l'OTAN, Ander Fogh Rasmussen, mentre insistia que l'organització seguirà defensant els valors de "llibertat, democràcia i humanitat que Bin Laden volia derrotar". "Mentre el terrorisme continuï suposant una amenaça directa a la nostra seguretat i a l'estabilitat internacional, la cooperació internacional continua sent clau i l'OTAN hi és d'una manera central", va destacar Rasmussen després de felicitar el president nord-americà, Barack Obama.

Satisfacció també a la UE

Des de Brussel·les, el president del Parlament Europeu, Jerzy Buzek, també va destacar: "Ens hem llevat en un món més segur. Tot i que el combat de la comunitat internacional no ha acabat, s'ha fet un pas important en la lluita contra Al-Qaida per donar seguretat a milions de persones: cristians, musulmans i tots els que creuen en una coexistència pacífica". El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, i el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, van coincidir a assenyalar: "La mort de Bin Laden és un gran èxit en els nostres esforços d'alliberar el món del terrorisme".

L'oficina policial europea, l'Europol, va secundar la reacció de l'elit política en el sentit que "cal esperar una acció de revenja a curt termini", ja que Al-Qaida s'ha diversificat molt i hi ha força cèl·lules independents. Prou que ho sap la policia alemanya, que just divendres passat va detenir a Rin del Nord - Westfàlia tres presumptes membres de la xarxa terrorista liderada per Bin Laden que preparaven un gran atemptat.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va expressar la seva "alegria perquè s'hagi pogut matar Bin Laden" i s'hagi pogut demostrar que "el terrorisme no quedarà mai impune", però va fer una crida als alemanys, de dins i fora del país, a "mantenir-se en alerta", ja que "els terroristes estan on menys se'ls espera i això els fa especialment perillosos". Per la seva banda, el vicecanceller, Guido Westerwelle, defensava la missió alemanya a l'Afganistan: "No hi hem estat per lluitar contra un home, sinó perquè volem evitar que l'Afganistan continuï sent una zona de refugi per al terrorisme mundial".

La mort de Bin Laden és un bàlsam per a les ferides de tots els països que han lluitat plegats contra el terrorisme islàmic des de fa deu anys. "És un gran alleujament i un gran pas endavant en la lluita contra el terrorisme", va reaccionar ràpidament el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, en un missatge gravat a la matinada. Amb el record de l'atemptat a Londres el juliol del 2005 ben latent, els britànics destaquen que la mort del líder d'Al-Qaida "no marca la fi de l'amenaça del terrorisme radical", en paraules del mateix premier . El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, va apel·lar a "intensificar" les mesures de seguretat.

La ferida del terror a França

França ja va tornar a sentir dijous passat l'amenaça dels terroristes. En l'atemptat a Marràqueix també hi van morir vuit francesos. I a París els ciutadans ja fa temps que viuen amb una certa inseguretat. Amenaça a la Torre Eiffel. I al metro. Per això la notícia de la mort de Bin Laden també va ser una barreja de satisfacció i preocupació. "És una derrota històrica de la plaga del terrorisme", però el combat contra Al-Qaida "ha de continuar sense descans".

També a Rússia la notícia de la mort de Bin Laden va dominar tots els canals. Moscou va deixar parlar els nord-americans, però també hi va dir la seva. Alhora que lloava "el significatiu èxit" dels EUA i agraïa haver-se'n assabentat directament per l'administració Obama, el Kremlin va veure en l'esdeveniment una bona ocasió per posar a la llum internacional la seva fosca experiència amb el terrorisme caucàsic. "El principi més important en la lluita contra el terrorisme, com contra la delinqüència, és garantir el càstig pels actes comesos", va afegir el ministeri d'Exteriors rus.

stats