GESTIÓ DE L'AIGUA
Crònica 17/11/2011

L'ACA obté 400 milions dels bancs per a proveïdors

Carles Arbolí
1 min
Leonard Carcolé és el president de l'ACA.

BARCELONA.Baló d'oxigen perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) surti de l'asfíxia financera. L'organisme ha tancat un preacord amb diverses entitats financeres per reestructurar el seu deute en el primer trimestre del 2012 i obtenir una liquiditat creditícia d'uns 400 milions d'euros per pagar proveïdors i cobrir el dèficit que arrossega d'aquest exercici i el del 2010. Aquest principi d'acord ha de permetre a l'ACA resoldre una part dels seus problemes financers i afrontar alguns pagaments pendents, sobretot per la gestió de depuradores. Alguns ajuntaments fins i tot havien amenaçat amb plantar-se i aturar les depuradores d'aigües residuals si abans de final d'any no cobraven els endarreriments.

El director de l'ACA, Leonard Carcolé, va explicar ahir que gràcies a aquest pacte les entitats financeres posposaran a més el cobrament dels venciments de deute previstos per als mesos de novembre i desembre. L'Agència arrossegava un deute consolidat de 1.367 milions d'euros.

"Solucions enginyoses"

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, també va afirmar ahir que enmig d'una crisi, i mentre els embassaments catalans tinguin prou nivell d'aigua, no resulta sostenible que les plantes dessalinitzadores del Prat i la Tordera funcionin al màxim de la seva capacitat, pel cost que comporten. Llebot va recalcar que el futur pla d'inversions de l'ACA ha de partir d'una agència sanejada des del punt de vista pressupostari, en què caldrà revisar les prioritats i el ritme i buscar "solucions enginyoses", i per fer-ho possible la Generalitat no descarta recórrer a la inversió privada.

En aquest sentit, una quinzena d'organitzacions ecologistes, sindicalistes i veïnals protesten pel que consideren que serà una privatització de la gestió del cicle de l'aigua a Catalunya.

stats