EL MOVIMENT SOBIRANISTA
Crònica 06/03/2012

L'ANC es constitueix com a lobi per la independència

Una nova entitat independentista naixerà aquest dissabte amb força. Es dirà Assemblea Nacional Catalana (ANC) i vol convertir-se en lobi de pressió perquè les institucions i els partits es moguin.

Pere Martí
2 min
El moviment de les consultes sobiranistes ha ajudat a impulsar l'ANC.

BARCELONA.Amb l'impuls que van generar les consultes populars sobre la independència, fa mesos que s'han anat formant en l'àmbit local nuclis constituents de l'Assemblea Nacional de Catalunya. El nom és hereu de l'Assemblea de Catalunya de la Transició i entre els seus impulsors hi ha persones que a la Transició hi van participar, com Miquel Sellarès, entre d'altres. La intenció és reeditar un moviment estrictament cívic, de base assembleària, per donar un impuls al procés independentista.

La constitució de l'ANC tindrà lloc aquest dissabte, al Palau Sant Jordi, on es preveu que hi assisteixin milers de persones provinents de tots els nuclis territorials ja creats, que ja n'hi ha a la majoria de comarques del Principat. En una roda de premsa feta ahir a Barcelona, els impulsors van explicar que el seu objectiu és convertir-se en un grup de pressió perquè institucions i partits avancin cap a la sobirania de Catalunya.

Un dels promotors, el catedràtic de ciències polítiques de la UPF Ferran Requejo, va explicar que els seus membres són "persones individuals" que han "arribat a la conclusió que Catalunya no té futur si no lluita per la independència". L'Assemblea buscarà construir una "majoria interna clara" per guanyar un hipotètic referèndum d'autodeterminació. A més, entre les seves tasques també es planteja internacionalitzar el procés sobiranista davant organitzacions com l'ONU i la Unesco, entre d'altres. I, finalment, en tercer lloc, "incentivar" els partits polítics catalans perquè conflueixin en un programa "secessionista". En aquest punt, Requejo va demanar a la Generalitat que exerceixi un "lideratge clar" a favor de tenir un estat propi.

Sergi López i Txe Arana

Els organitzadors esperen que aquest dissabte vagin al Palau Sant Jordi unes set mil persones, entre membres i simpatitzants, segons va explicar Joan Contijoch. Per aconseguir aquesta xifra han organitzat autocars des de tots els punts de Catalunya. Contijoch va subratllar que l'ANC es finança a base de les donacions particulars dels seus militants. L'acte de dissabte serà conduït pels actors i periodistes Sergi López, Txe Arana, Mercè Montalà i Jaume Coma. A l'acte de presentació hi destacaven independentistes històrics com Carles Castellanos, Eva Serra o Jaume Soler.

stats