BOMBARDEIG DE L'ALIANÇA
Crònica 30/05/2011

L'Afganistan acusa l'OTAN de la mort de 14 civils en un atac

Un atac aeri de l'OTAN a la província de Helmand va acabar amb la vida de 14 civils, 12 dels quals són nens. El president afganès va respondre, amenaçador, que l'operació havia estat un "greu error".

Redacció
2 min
En la guerra oberta entre les tropes internacionals i la insurgència afganesa, els civils pateixen molt sovint les conseqüències dels atacs.

Els helicòpters de l'OTAN acudien a l'ajut dels soldats nord-americans enviats a una base de la marina a la província de Helmand. Havia de ser un de tants atacs contra els insurgents, a una de les regions on els talibans són més forts, i on hi ha més risc per a les tropes internacionals. Però durant l'atac, segons el governador provincial, les tropes de la ISAF -la missió liderada per l'Aliança Atlàntica a l'Afganistan- van bombardejar dues cases. Com a resultat, van morir 14 persones: dotze infants i dues dones. Sis nens més també van resultar ferits.

"La meva casa va ser bombardejada a mitjanit i m'han matat els fills... els talibans són lluny de casa meva, per què bombardegen la meva casa?", es preguntava ahir Noor Agha. La població afganesa fa dècades que no veu la pau al país, però que la guerra la facin tropes internacionals i que hi hagi baixes civils, és difícil de pair.

El president afganès -amb un to inhabitualment hostil contra el seu aliat nord-americà- va condemnar l'atac i el va qualificar de "greu error" i va dir que llançava "un últim advertiment als Estats Units" perquè aturin les operacions "inútils, arbitràries i innecessàries". "S'ha dit repetidament que les operacions unilaterals dels EUA i l'OTAN causen la mort d'innocents i que violen els valors humans i morals, però sembla que no ens escolten", va dir Karzai en un comunicat.

El portaveu de la Casa Blanca li va respondre dient que els Estats Units "es prenen molt seriosament" la seva inquietud.

L'Aliança ho investigarà

És un dels pitjors balanços de morts civils en atacs de l'OTAN a l'Afganistan en mesos, fet que alimenta el sentiment antioccidental al país. El portaveu de la ISAF a Kabul va assegurar que estaven al cas de la suposada mort de civils a Helmand i que havien enviat un equip a la zona per investigar el que va passar. Al juliol, les tropes desplegades començaran a traspassar el control de la seguretat als afganesos de manera progressiva fins al 2014.

stats