Crònica 21/03/2012

L'Aldea presentarà una querella criminal contra el seu exgerent

La guerra entre la junta rectora de la cooperativa de l'Aldea i el seu exgerent arribarà als jutjats. La direcció ha decidit presentar una querella criminal després de conèixer les irregularitats comeses.

Daniel Revenga
2 min
La demanda a Daniel Ferré es creuarà als jutjats amb la que ja va presentar l'exgerent per acomiadament improcedent.

TARRAGONA.Va ser l'auditoria elaborada per una consultora la que va posar de manifest les actuacions irregulars de l'aleshores gerent, Daniel Ferré. La querella criminal es planteja pels presumptes delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda i manipulació de comptes, i també s'estén als auditors habituals de l'entitat per no haver detectat abans aquestes irregularitats. La demanda es creuarà als jutjats amb les que ja va presentar Ferré per acomiadament improcedent.

Segons l'auditoria, Ferré hauria utilitzat recursos de la secció de crèdit per tapar les pèrdues acumulades en els comptes de la cooperativa durant els anys 2010 i 2011. Aquests moviments van acabar aflorant al desembre en forma de falta de liquiditat de la secció de crèdit, una situació que va provocar el bloqueig de dipòsits. Les pèrdues de la cooperativa en aquests dos anys haurien estat de 500.000 i 953.000 euros respectivament, tot i que en el balanç anual van constar 30.000 euros de beneficis gràcies al camuflatge intern que presumptament va fer l'exgerent. La mala situació de l'entitat tindria com a causa un seguit d'inversions excessives entre 2006 i 2011, com ara l'ampliació de la capacitat frigorífica i l'extensió del regadiu, i una sobtada caiguda de la productivitat i les vendes.

A més d'aquest falsejament de la situació de la cooperativa, la querella acusa Ferré d'inflar factures per aconseguir subvencions, compatibilitzar inversions pendents de pagament per millorar resultats i d'ocupar la seva dona sense que arribés a treballar per a l'entitat. A més, s'acusa Ferré d'haver retirat 160.000 euros del seu compte just abans del bloqueig, una operació per a la qual hauria estat necessari liquidar una de les inversions. Ferré explicarà la seva versió dels fets demà, dijous, en una assemblea amb els socis i impositors de la cooperativa convocada per ell mateix.

El concurs de creditors, inevitable

Tot i el forat detectat per l'auditoria, el mateix informe defensa que la situació es pot remuntar. Això sí, el concurs de creditors es considera "inevitable". A partir d'aquí, si s'aconseguís aixecar el sostre productiu de la cooperativa, els dipòsits es podrien tornar amb uns terminis que podrien superar els 3 o 4 anys. També es planteja la venda a un possible comprador que assumiria part del deute. Els socis de la cooperativa i els impositors de la secció de crèdit valoraran les diferents opcions en una assemblea que es farà el divendres 30 de març.

D'altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, va explicar ahir que s'analitzarà cada cas per ajudar els 68 titulars de comptes. Pallarès també ha traslladat als socis de la cooperativa la decisió de mantenir l'activitat, vendre-la o liquidar-la.

stats