Crònica 10/05/2011

L'Aliança nega haver rebut la crida d'auxili

Esther Moix
2 min
El portaavions Charles de Gaulle podria haver passat pel costat de l'embarcació de refugiats.

Brussel·les.La paraula de l'OTAN contra la d'un testimoni de la crisi migratòria a Lampedusa. L'Aliança Atlàntica negava ahir taxativament que cap de les seves unitats a la zona hagués sentit la crida d'emergència de la pastera sinistrada. El portaveu de la OTAN, Tony White, va explicar ahir a aquest diari que els vaixells militars que eren a la zona d'acció no van rebre cap crida per la ràdio, "una freqüència a la qual estan connectades tant les naus militars com les comercials". I és que la llei marítima internacional obliga totes les embarcacions que reben el senyal de socors a prestar assistència.

"Hem comprovat fins a tres cops els registres d'aquelles hores i no hi ha cap rastre d'una crida de socors de la pastera on viatjaven els immigrants", ha apuntat White, que ha afegit que l'Aliança "no negaria mai l'auxili a cap vaixell en situació d'emergència".

L'OTAN va recordar ahir que la nit del 26 al 27 de març ja va assistir dues embarcacions diferents amb més de 500 immigrants a bord a uns 90 quilòmetres al nord-est de Trípoli. En els dos casos els auxiliats van ser transferits a Itàlia.

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) no es va decantar per cap versió però va demanar "més cooperació per salvar vides al mediterrani".

Des d'Estrasburg, on avui es debatrà la reforma de l'acord de lliure circulació de Schengen a partir de l'arribada massiva a Itàlia d'immigrants, l'eurodiputat Raül Romeva (ICV) va criticar " la hipocresia de la Unió Europea" en relació a la gestió dels immigrants i demandants d'asil que fugen de les revoltes del nord d'Àfrica. "Durant anys hem ajudat el règim de Muammar al-Gaddafi, i ara que decidim fer-lo fora per la força ignorem la població civil que fuig de la situació de guerra al seu país".

Des del mes de febrer, coincidint amb l'inici de la primavera àrab , al voltant de 30.000 refugiat tunisians i libis han emprès un viatge només d'anada cap a Europa.

stats