ENERGIES RENOVABLES
Crònica 27/02/2012

L'Ametlla de Mar es queda sola contra el parc eòlic marí

El parc eòlic marí de l'Ametlla de Mar continua generant controvèrsia. Diversos grups ecologistes van anunciar ahir el suport al projecte mentre una marxa d'opositors recorria el municipi afectat.

Vicenç Moliné
2 min
L'Ametlla de Mar es queda sola contra el parc eòlic marí

BARCELONAEcologistes en Acció de Catalunya va fer públic ahir que dóna suport al parc eòlic marí de l'Ametlla de Mar, el mateix dia que centenars de persones s'hi manifestaven en contra pels carrers de la població que acollirà la instal·lació. La xarxa d'entitats ecologistes va expressar el seu vistiplau al projecte Zèfir, madurat pel Govern a través de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). Considera que és "una oportunitat per posar Catalunya, així com l'Estat, en primera línia mundial en la recerca de l'eòlica marina en aigües profundes".

Els ciutadans de l'Ametlla de Mar no ho veuen igual. Ahir van sortir al carrer prop de 500 persones, convocades per la Coordinadora No al Parc Eòlic, per expressar el rebuig del poble cap al projecte. Tant l'Ajuntament -on CiU té majoria absoluta- com la Confraria de Pescadors i el Consell Comarcal del Baix Ebre ja han mostrat el seu desacord amb la iniciativa. L'alcalde, Andreu Martí, amenaça amb la convocatòria d'un referèndum en cas que el Govern no es faci enrere i no canviï la ubicació del parc. Ecologistes en Acció pensa que el projecte permet fer camí per implantar energies netes i posicionar l'Ametlla de Mar com a població pionera en la lluita antinuclear. Tanmateix, els ecologistes demanen total transparència al Govern i que el projecte prioritzi l'avaluació de l'impacte ambiental per poder aspirar a un "desenvolupament sostenible de l'eòlica marina".

Els arguments dels opositors

L'impacte paisatgístic dels primers aerogeneradors més pròxims a la costa, de fins a 195 metres d'alçada, és la principal preocupació de la coordinadora opositora, que considera que afectarà molt negativament l'atractiu turístic de la població. Denuncien que els molins són més alts que la torre principal que es farà a la Sagrada Família i que seran visibles des d'uns 45 quilòmetres de distància. També preocupa als ciutadans el soroll generat pel seu funcionament, que asseguren que arribarà a les platges. I avisen de les conseqüències sobre els recursos pesquers, el medi marí i les aus de la zona, ja que els molins s'instal·laran a prop d'un espai d'interès comunitari, inclòs en la Xarxa Natura 2000, on hi ha una colònia de posidònia.

Els participants en la manifestació van mostrar el seu malestar pel fet que se'ls acusi de viure en "la cultura del no" i van demanar a les administracions que es busquin altres emplaçaments perquè consideren que a les Terres de l'Ebre ja han contribuït prou a l'abastiment energètic de Catalunya.

stats