ENERGIA
Crònica 13/04/2012

L'Argentina vol nacionalitzar YPF

El govern argentí pensa nacionalitzar YPF, la filial de Repsol, expropiant-ne el 50,01% de les accions. El govern espanyol ha amenaçat amb conseqüències, tot i que no ha pogut frenar la decisió.

Vicenç Moliné
3 min
LA POTÈNCIA D'YPF A BUENOS AIRES
 La bandera de l'Argentina, antiga propietària de la petroliera, oneja flanquejada per dues banderes amb les sigles d'YPF, des de l'any 1999 filial de Repsol. El govern argentí vol nacionalitzar YPF, malgrat les advertències que ahir mateix va fer el govern espanyol, a través del ministre José Manuel Soria.

BARCELONAEl govern argentí va ignorar les advertències del ministre espanyol d'Energia, Indústria i Turisme, José Manuel Soria, i va engegar el procés per nacionalitzar més de la meitat de les accions d'YPF, la filial argentina de Repsol. Segons va avançar ahir al vespre el diari Clarín , el govern presidit per Cristina Fernández de Kirchner va presentar un projecte de llei al Congrés per declarar d'utilitat pública i subjectes a expropiació el 50,01% de les accions.

Els 200 milions d'accions que s'expropiarien representen gairebé la meitat de la participació de Repsol i la totalitat de les que té el grup argentí Petersen, propietari del 25% de la petroliera. La notícia es va filtrar després d'una reunió que Kirchner va mantenir amb els governadors de les deu províncies productores de petroli i culmina unes setmanes en què YPF havia vist com aquestes províncies li retiraven diverses llicències d'explotació de pous petrolífers.

A falta de declaracions oficials sobre la nacionalització, les llicències es van retirar a partir de l'acusació que YPF no fa inversions, cosa que, segons les autoritats argentines, ha provocat una reducció de la producció de petroli.

Pressions espanyoles

Tot i que amb l'anunci d'ahir van remuntar, la pèrdua de les llicències havia fet caure considerablement el preu de les accions d'YPF i per extensió les de Repsol, fins al punt que al govern espanyol, per mitjà del ministre José Manuel Soria, va advertir el govern argentí que les hostilitats contra empreses espanyoles són hostilitats contra el govern espanyol. El ministre hi va afegir l'amenaça que "si hi ha gestos d'hostilitat, portaran conseqüències".

Per la seva banda, el president de Repsol, Antonio Brufau, és a Buenos Aires des de principis de setmana intentant moderar les posicions del govern argentí. Fins ahir no hi va haver cap reunió oficial amb les autoritats tot i que a la tarda finalment es va filtrar una reunió amb el ministre de Planificació, Julio de Vido, que aparentment no ha servit per aturar les aspiracions del govern argentí.

La nacionalització es produeix en un context de ràpid creixement de l'economia argentina, que ha disparat la demanda de petroli un 38%. La producció de cru, en canvi, ha caigut un 12%, cosa que ha disparat la dependència energètica argentina. De fet, el país va passar d'exportar 2.000 milions de dòlars en energia el 2010 a haver-ne d'importar per valor de 3.000 milions. YPF sempre s'havia vist com la garantia de la independència energètica ara perduda.

Debat sobre les inversions

Amb aquestes dades a la mà, el govern de Kirchner i els governadors provincials fa setmanes que reclamen més inversions a YPF, ja que consideren que aquesta és la causa de la baixada en la producció de petroli. Segons les dades dels informes anuals de Repsol, les inversions que YPF havia fet a l'Argentina l'any passat sumaven 2.182 milions d'euros amb un increment de 102 milions respecte a l'any 2010, quan es van invertir 2.080 milions. D'aquests, 1.548 milions van ser en tasques d'exploració i producció, una partida que sí que va caure lleugerament l'any passat, quan s'hi van destinar 1.499 milions.

Un dels últims paquets de llicències que va perdre YPF, però, es va produir just abans-d'ahir a la província de Santa Cruz, on el governador va retirar a la petroliera el permís per explotar tres jaciments, un dels quals era dels més grans que explotava YPF. En la retransmissió de l'acte pel qual es feia oficial la retirada de la llicència, el governador de la província, Daniel Peralta, va assenyalar com a causa de la decisió el pla d'inversions que YPF havia presentat per al 2012.

Enmig d'aquest seguit d'anuncis de retirades de llicències, el 29 de març Repsol va anunciar el descobriment d'un nou jaciment a la província de Mendoza, que se suma al que es va descobrir el novembre del 2011 i que es va convertir en el més gran que té al país.

YPF, de propietat pública fins al 1992, va ser privatitzada i adquirida per Repsol el 1999. Actualment, la petroliera argentina representa el 23% dels beneficis bruts de Repsol.

stats