PRIMER WIKILEAKS DEL MÓN ÀRAB
Crònica 24/01/2011

L'Autoritat Palestina va oferir Jerusalem Est a Israel

Quan el procés de pau entre Israel i l'Autoritat Palestina estava en una via morta, la filtració d'ahir de la cadena qatariana Al-Jazira va posar en evidència el grau de submissió dels dirigents palestins.

Cristina Mas
2 min
ANP, Condoleezza

Barcelona.Disposats a donar-ho gairebé tot a canvi de gairebé res. Així és com queden retratats els dirigents palestins en els primers documents filtrats ahir a la nit per Al-Jazira sobre les negociacions amb Israel. Si hi ha una cosa que per als palestins (i per al conjunt del món àrab) és sagrada és Jerusalem, que històricament han reivindicat com a capital "única i indivisible" del seu estat, que ha estat objecte d'una forta colonització per part d'Israel en els últims anys. Els documents filtrats ahir demostren que la direcció de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) tenia una visió ben diferent. "Proposem que Israel s'annexioni tots els assentaments de Jesrualem excepte Jabal Abu Ghneim (Har Homa). És el primer cop a la història que fem aquesta proposició", va dir el 2008 l'aleshores cap de la negociació palestina, Saaeb Erekat, segons consta en l'acta d'una reunió amb Condoleezza Rice, secretària d'Estat dels EUA, i Tzipi Livni, ministra d'Exteriors d'Israel.

Com amb la filtració de cables diplomàtics de les ambaixades nord-americanes pel portal Wikileaks, els documents no desvelen grans sorpreses, però són impactants, perquè treuen a la llum, blanc sobre negre, el to i el llenguatge de les negociacions.

Els assentaments jueus a Jerusalem són il·legals en virtut de la legislació internacional, però d'acord amb els documents, els negociadors palestins estaven disposats a acceptar-los com a fets consumats. Va ser precisament la negativa d'Israel de congelar la colonització aquest estiu el que va motivar la ruptura de les negociacions.

Concessió històrica

Tot i que era una concessió històrica (que difícilment les autoritats palestines haurien pogut justificar davant del seu poble), els dirigents israelians no en van tenir prou. A la llum dels documents, ara podran argumentar que els representants palestins tampoc van exigir que es fessin enrere.

Segons un altre document filtrat, el gener del 2010 Erekat confessava a un assessor d'Obama que els mapes que havia lliurat als representants israelians com a proposta eren "el més gran Yerushalaim [nom hebreu de Jerusalem] de la història ... Què més puc donar?" L'octubre del 2009, Saeb Erekat, cap de la negociació palestina, va proposar una divisió geogràfica en què bona part de la Ciutat Vella de Jerusalem quedava en mans israelianes. Els negociadors palestins van acceptar el que l'expresident palestí Iàsser Arafat es va negar a empassar-se: lliurar la sobirania de l'Esplanada de les Mesquites.

Dels documents que Al-Jazira ha tret a la llum es desprèn que els negociadors palestins van tenir una actitud menys flexible amb els assentaments israelians dins del territori de Cisjordània, encara que es van mostrar disposats a mantenir-los dins un hipotètic estat palestí.

En els primers documents publicats també queda en evidència la postura descaradament pro-israeliana de la diplomàcia nord-americana. Davant les queixes dels representants palestins per la creixent colonització de Cisjordània, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va preguntar-los per què sempre actuaven "com en un capítol d'una tragèdia grega".

La cadena anuncia que en els milers de pàgines de documents sobre la negociació de què disposa, hi ha proves de "íntim nivell de cooperació encoberta entre les forces de seguretat israelianes i l'ANP".

stats