INFRAESTRUCTURES
Crònica 03/12/2011

L'Eix Diagonal apropa a 45 minuts Manresa de Vilanova

Ara
1 min

BARCELONA.Els vehicles que es desplacen entre la Catalunya Central i la costa del Garraf podran fer el trajecte per una carretera més ràpida i segura. L'obertura de l'últim tram de l'Eix Diagonal, que ahir es va posar en servei, permet completar el recorregut entre Manresa i Vilanova i la Geltrú en només 45 minuts. El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar els últims trams de l'eix viari, que representen 28 dels 67 quilòmetres d'una de les infraestructures més reclamades pels municipis del Bages, l'Anoia, l'Alt Penedès i el Garraf. Les obres han requerit una dotació pressupostària de 368,4 milions d'euros. La infraestructura, finançada amb la fórmula de peatge a l'ombra -el Govern pagarà a l'empresa constructora en funció del nombre de vehicles que hi passin-, pot tenir un cost final de 1.400 milions d'euros.

Per completar la construcció de l'Eix Diagonal s'han reformat trams de carreteres existents, la C-15 i la C-37, i s'han fet 35 quilòmetres nous de via. El tram de 13 quilòmetres entre Vilanova i Vilafranca és l'únic amb dos carrils per cada sentit de circulació. La Generalitat calcula que, per aquest tram, hi passaran entre 20.000 i 25.000 vehicles al dia. La mitjana de circulació entre Vilafranca i Igualada se situarà en uns 10.000 cotxes diaris, i entre la capital de l'Anoia i el Bages hi transitaran uns 7.000 vehicles.

Revitalitzar el territori

El president de la Generalitat va insistir que la nova carretera ha de contribuir a fer més fèrtil el país. Artur Mas va recordar que, en una època de "recursos escassos" com l'actual, s'han de procurar fer infraestructures "que donin servei al teixit productiu i serveixin per rellançar l'economia". Va definir l'Eix Diagonal com una "espina dorsal" per al territori.

stats