VEUS DISCORDANTS A LA JERARQUIA
Crònica 09/03/2011

L'Església crida a consultes el pare Manel

En el llibre que el retrata, el pare Manel parla del Vaticà, de la parella, de l'homosexualitat, de l'avortament o de la independència. Les reflexions no han agradat a l'Església. Li demanaran explicacions.

Joan Serra
2 min

BARCELONA.Hi ha opinions que són incòmodes. I les del pare Manel -el mossèn barceloní Manel Pousa (1945), entregat al treball de suport als col·lectius més desafavorits- neguitegen les autoritats eclesiàstiques. A l'arquebisbat de Barcelona se li ha acabat la paciència. Molest per les manifestacions que recull el llibre Pare Manel. Més a prop de la Terra que del Cel (Angle Editorial), el cardenal Lluís Martínez Sistach ha cridat el sacerdot a consultes. En una nota breu distribuïda ahir es detallava que el cardenal vol parlar amb Pousa sobre "diversos continguts d'aquest llibre i prendre les decisions pertinents". L'arquebisbat, que no va citar cap passatge en concret de l'obra, no va voler oferir més detalls sobre les conseqüències que pot tenir la trobada, de la qual tampoc se'n va fer pública la data.

No és la primera vegada que Martínez Sistach adverteix el pare Manel. En el passat li havia recriminat que hagués costejat l'avortament a una jove, un episodi que s'havia acabat fent públic. Tampoc deu haver despertat la simpatia de l'arquebisbe de Barcelona que Pousa relati en el llibre, escrit pel periodista empordanès Francesc Buxeda, que té "una amiga especial", amb qui no conviu ni manté relacions sexuals. L'obra reflecteix la vida heterodoxa del sacerdot, que té la seva parròquia al barri de la Trinitat, convertida en casa d'acollida per reinserir expresos. El pare Manel dóna suport al celibat voluntari, defensa el sacerdoci femení i ha accedit a presidir a la presó cerimònies religioses paral·leles a la unió civil dels presos homosexuals que l'hi han demanat.

Dedicat a la fundació

A la venda des de finals de febrer, el llibre recull les reflexions del sacerdot. També detalla el seu treball amb els més marginats, prioritat de la Fundació Pare Manel, que recull fons per atendre persones en risc d'exclusió social, infants i adults. Artistes com Joan Manuel Serrat, Sergi López, el Tricile i el desaparegut Pepe Rubianes han donat suport a la Fundació. "Viu per ajudar els altres", apunta Buxeda.

stats