Crònica 21/04/2012

L'Estat vol que Catalunya retalli 400 milions en escola i universitats

Sònia Sánchez
2 min
Els estudiants de fora de la UE hauran de pagar el 100% del cost de la plaça universitària.

BARCELONA.Dels 3.000 milions que l'executiu espanyol vol retallar en educació i universitats a tot l'Estat, el govern estima que a Catalunya n'hi pertocarien uns 400 milions, segons va apuntar a l'ARA el secretari d'Universitats, Antoni Castellà. Per assolir aquesta xifra -que se sumaria als 627 milions que ha reduït Ensenyament i els 170 milions retallats en universitats en dos anys-, el ministeri d'Educació va aprovar ahir un decret llei amb mesures "de racionalització de la despesa" que modifiquen la llei orgànica d'educació (LOE) i la llei orgànica d'universitats (LOU).

En l'àmbit universitari, a més de l'augment de preus per a tots els alumnes, que cobriran fins al 25% del cost, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va anunciar ahir que els estudiants de fora de la Unió Europea (UE) hauran de pagar el 100% del cost de la universitat, és a dir, una mitjana de 6.300 euros.

El ministeri mantindrà la mateixa partida de beques per a les rendes baixes i serà el govern qui haurà d'assumir l'augment de preus per als alumnes exempts de pagar matrícula. Wert va assegurar que els llindars de renda per concedir aquestes beques no es modificaran, però s'enduriran els requisits de rendiment acadèmic que incorporen aquestes ajudes.

El decret també va aprovar la possibilitat d'augmentar fins a un 20% el nombre d'alumnes per aula. Però si la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, esperava certa flexibilitat en les mesures, Wert va deixar clar que, almenys pel que fa a personal docent, són de compliment obligat. Així, el curs que ve els mestres i professors catalans hauran de fer una hora lectiva més a la setmana. El ministeri imposa 25 hores lectives a primària i 20 a secundària (a Catalunya ara són 24 i 19) "als docents de tots els centres públics i concertats", diu Wert. Fonts del ministeri apunten que els serveis jurídics no veuen vulneració de competències, però la llei d'educació de Catalunya atorga al Govern les decisions sobre jornada docent. Rigau, de moment, ha convocat la taula sectorial dijous vinent per debatre situació amb els sindicats.

stats