HABITATGE
Crònica 01/11/2011

L'Estat accelera els desnonaments exprés dels llogaters morosos

El procés de desnonament exprés dels llogaters que no paguen s'ha accelerat encara més. Una nova llei dóna només deu dies des de la demanda del propietari perquè el jutge aprovi l'ordre.

Ara
2 min
Moviments socials han evitat alguns desnonaments, com aquest, que va acabar amb l'ocupació d'una finca a Barcelona.

Barcelona.Després d'aprovar l'any 2009 la coneguda com a llei del desnonament exprés, que reduïa a un mes el termini entre el requeriment formal del propietari perquè el llogater pagués el seu deute i el moment en què podia presentar una demanda, el Govern espanyol ha fet un altre pas per accelerar encara més el procés. Amb l'entrada en vigor, ahir dilluns, de la llei de mesures d'agilització processal, el llogater tindrà només deu dies per respondre la demanda del propietari. Si passat aquest temps no ha pagat el lloguer o no ha presentat al·legacions a la demanda, el secretari judicial fixarà la data per al desnonament de l'immoble.

Fins ara, després de la demanda del propietari, el jutjat donava data per a un judici en el qual s'hauria de reconèixer el dret del propietari a recuperar el seu habitatge i es posaria data al desnonament, de manera que el procés s'allargava sovint uns mesos. Ara es fixen deu dies com a màxim per reconèixer el dret del propietari a recuperar el pis.

"Injustificable en època de crisi"

Les veus crítiques a aquesta reforma legal van arribar ahir des de diversos sectors, començant per l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (ODESC), que va qualificar de "despropòsit" la decisió d'accelerar els desnonaments en època de crisi. "Davant la pluja d'acomiadaments massius, l'augment de l'atur, que arriba a xifres històriques, i les dificultats previsibles de moltes famílies per fer front al lloguer, una mesura com aquesta resulta injustificable", va dir l'entitat en un comunicat. El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, es va defensar dient que la nova llei "vol donar dinamisme i agilitzar els processos judicials, però salvaguardant totes les garanties".

L'Ajuntament de Terrassa, per la seva banda, va demanar ahir una moratòria a les execucions de les hipoteques per part de les entitats financeres, com a mesura d'urgència. El consistori va alertar que l'execució immediata de les hipoteques pot deixar al carrer moltes famílies en risc d'exclusió social.

stats