REORGANITZACIÓ FINANCERA
Crònica 24/03/2012

L'Estat accelera la venda de CatalunyaCaixa abans de l'estiu

L'entitat catalana vol avançar els sanejaments de 2.000 milions d'euros per preparar la subhasta que l'ha de privatitzar. CatalunyaCaixa assegura que ja té compradors i socis interessats.

T.g.
2 min
La seu de l'antiga caixa, que va canviar l'ordre de les paraules i es va anomenar CatalunyaCaixa a partir del pacte de fusió.

BARCELONA.L'entitat que presideix Adolf Todó, controlada en un 90% per l'Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), va anunciar ahir que deixarà de pagar els interessos de les participacions preferents i de les obligacions subordinades perpètues. Això significa que CatalunyaCaixa va entrar en pèrdues l'any passat, perquè la llei justifica la suspensió del pagament del cupó d'aquestes emissions de deute si l'entitat entra en números vermells.

Un portaveu de CatalunyaCaixa va preferir no confirmar aquest extrem, però va reconèixer que les provisions que l'antiga caixa haurà de dur a terme aquest any per les darreres exigències del ministeri d'Economia (obliguen a dotar de 52.000 milions d'euros tot el sector) poden fer emergir pèrdues, tot i que espera mantenir el nivell de solvència per sobre del 12%.

Fonts del sector van destacar que els tècnics del FROB tenen pressa per sanejar l'entitat i preparar-la per vendre-la, cosa que pot representar l'avançament de totes les provisions en l'exercici del 2011, de la mateixa manera que va fer fa poques setmanes amb Unnim.

El relleu del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, al capdavant de l'entitat reguladora ha desencadenat una certa pressa al govern central per adjudicar les entitats que encara té en cartera: Banco Valencia, NovacaixaGalicia i CatalunyaCaixa. Aquesta darrera entitat ha passat ara al davant de les altres dues en les preferències del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). Fins i tot es podria donar el cas que es tramitessin dos processos de venda en paral·lel: el de Banco Valencia i CatalunyaCaixa.

Subhastes pendents

Fernández Ordóñez deixa el càrrec al juny i sembla que les relacions amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, no són fluides. Amb aquest panorama, el govern central ha decidit tirar pel dret i accelerar el procés de sanejament del sector, que implica necessàriament la col·locació de les entitats que manté el FROB en propietat. Fins ara s'han subhastat la CAM (Banc Sabadell) i Unnim (BBVA) i encara falten les tres esmentades. Un comunicat de CatalunyaCaixa emès ahir va assegurar que l'entitat ja té compradors interessats: Banco Santander, Banesto (controlat pel mateix Santander), el BBVA i Banc Sabadell.

Queda clar que CatalunyaCaixa pot ser una palanca de creixement molt rellevant per al seu comprador, perquè compta amb una quota de mercat del 18% en clients, uns actius de 76.000 milions i una xarxa de 871 oficines a Catalunya. Però no tots els candidats tenen capacitat per fer una oferta amb garanties i algunes tampoc no tenen gaire interès. Altres fonts consultades van assenyalar que Banc Sabadell s'ha centrat a integrar la CAM, fet que suposa que no serà un candidat molt actiu. Per contra, destaca l'aparició de Banesto en la terna d'interessats.

Els darrers comptes de CatalunyaCaixa del tercer trimestre de l'any passat mostren que va obtenir un benefici de 96,9 milions, amb una reducció del 14,6%. La morositat va arribar al 6,75%.

stats