HORARIS COMERCIALS
Crònica 13/01/2011

L'Estat diu que no tocarà competències

El Govern va mostrar ahir desconcert i sorpresa per l'anunci, primer de Zapatero i després de Jáuregui, de voler unificar els horaris comercials de l'Estat sense envair competències.

Miquel Codolar
3 min
El Govern considera que els diumenges s'han de preservar com a dia de repòs per facilitar la conciliació familiar.

MadridEl Govern va voler deixar clar ahir que no es deixarà trepitjar per l'executiu espanyol, que dilluns va anunciar que pretenia convèncer les comunitats autònomes de dur a terme "actuacions concertades" amb les autonomies per ampliar els horaris comercials. El director general de Comerç, Josep Maria Recasens, va explicar a l'ARA que "els comerciants poden estar tranquils" perquè el Govern defensarà mantenir uns horaris comercials que "res justifica canviar" i que considera que són "més que suficients".

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va declarar ahir a Catalunya Ràdio que l'Estat vol homogeneïtzar els horaris de les grans cadenes comercials a les diferents comunitats autònomes. Segons ell, per aquest motiu les grans cadenes "a vegades tenen dificultats per la negociació amb les 17 comunitats". A més, va recordar que Zapatero va incloure aquesta mesura en el capítol de liberalitzar serveis i millorar la productivitat interna de l'Estat.

Desconcertant

Jáuregui va afegir que la voluntat del govern espanyol és que, si a Catalunya hi ha instal·lada una cultura del petit comerç que requereix un equilibri amb els horaris comercials, Catalunya ha de mantenir els seus principis. Finalment va pronosticar que la mesura, que va donar per fet que tiraria endavant, serà "respectuosa" i permetrà millorar la productivitat i competitivitat.

El Govern considera "molt sorprenent" intentar reactivar l'activitat comercial amb aquesta mesura, que considera que no resoldrà els problemes del comerç. Recasens defensa que el problema de la recessió del consum requereix altres mesures, i per això titlla de "desconcertant" que algú "pugui pensar que per millorar el comerç s'ha de passar per aquí".

Recasens no vol que els negocis puguin obrir més diumenges perquè considera que és un dia festiu que cal preservar per tal de facilitar la conciliació familiar. A més, no va voler criticar el model de Madrid, que permet obrir 22 festius l'any, perquè "el Govern no té res a dir-hi". Tant una autonomia com l'altra tenen "tot el dret a regular com cregui convenient".

D'altra banda, el director general de Comerç va recordar que actualment cada govern autonòmic escull quants festius vol que les botigues obrin "segons la tradició comercial de cada indret", i en aquest marc Catalunya sempre ha defensat un model comercial determinat que veu molt important: el comerç urbà de proximitat. Acceptar canvis en contra d'aquest model condemnaria, en la seva opinió, les petites i mitjanes empreses a haver de treballar cada dia per poder competir.

És per això que la possibilitat exposada per Jáuregui d'unificar els horaris comercials a tot l'Estat mitjançant el diàleg i sense modificar les competències és impossible, segons el Govern. "I això com es fa?", es preguntava ahir retòricament Recasens. Va exposar que el sistema autonòmic comporta, precisament, que cada territori tingui uns marcs jurídics diferents.

El director general de Comerç es va mostrar contrariat per les declaracions del govern espanyol. "No entenc com es poden establir comuns denominadors, no ho entenc, no té cap sentit", va dir. A més, va considerar que, en tot cas, abans de començar a parlar d'aquesta possible reforma cal tenir en compte que la majoria de les autonomies han decidit obrir el mínim de festius permesos, que són vuit.

Recasens va assegurar que el Govern no té cap notícia d'aquesta voluntat del govern espanyol més enllà de les declaracions de Zapatero i Jáuregui, i que el Govern sortint tampoc els ha comunicat res en aquest sentit. Caldrà veure com concreta Zapatero aquesta proposta, que en algun moment haurà de passar pel ministeri d'Indústria, durant els propers dies.

stats