Crònica 05/04/2012

L'Estat ignora les prioritats de la Generalitat en infraestructures

Els pressupostos de l'Estat no atenen cap de les inversions prioritàries pel Govern en infraestructures. CiU amenaça de recórrer als tribunals si l'Estat no paga el deute, però vol esgotar la negociació.

Marc Colomer
2 min
L'Estat ignora les prioritats de la Generalitat en infraestructures

BARCELONA.La Generalitat havia traslladat a l'Estat l'interès, més que mai, que les inversions es planifiquessin amb criteris de retorn econòmic. L'impuls a les infraestructures relacionades amb el corredor mediterrani havia de ser el principal exponent. Ahir, però, el Govern va constatar com l'Estat continua apostant per "culs-de-sac d'alta velocitat", en paraules del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, com el TGV a Galícia (amb un retorn econòmic més que discutible), mentre ignora el corredor mediterrani. Des d'aquesta òptica, res ha canviat.

El Govern havia erigit en la prova del cotó fluix per determinar el grau de compromís de Madrid amb les infraestructures catalanes la dotació de quatre actuacions urgents. I el govern espanyol ho ha deixat diametralment clar: ni accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona (més enllà dels provisionals), ni connexió ferroviària amb l'aeroport de Barcelona i encara menys el tercer rail entre el port de Tarragona i Castellbisbal. Per al desdoblament del tram ferroviari entre Tarragona i Vandellòs, el govern espanyol ha pressupostat 14 milions (l'obra està valorada en 500). Pel que fa a Rodalies, els comptes de l'Estat han previst una partida de 30 milions, l'1% que se suma al 7% executat fins ara dels 3.000 milions previstos per a millora d'infraestructura de la xarxa del Pla de Rodalies 2008-2015.

Modificar els comptes catalans

El cert és que els comptes posen el Govern en una situació encara més difícil. El portaveu de l'executiu, Francesc Homs, alertava ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que si fracassa la negociació i l'Estat no paga ni els 759 milions de l'addicional tercera del 2008 ni els 219 del 2009, el Govern haurà de modificar a la baixa el pressupost català -que preveia l'ingrés- malgrat que no va posar xifra al nou ajustament. Sí que ho va fer la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, que va aventurar-se a xifrar-lo en 5.000 milions si Rajoy no rectifica, i va instar CiU a trencar definitivament amb el PP. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega va obrir la porta ahir a recórrer als tribunals si fracassa la negociació, perquè suposaria l'incompliment de la llei orgànica que és l'Estatut, i va reclamar un tracte diferenciat per a Catalunya, per l'esforç fet en austeritat. Mentrestant, el PP català intentava suavitzar la situació assegurant que Rajoy garantirà liquiditat a Catalunya i apuntant la possibilitat de saldar el deute per altres vies, que no va concretar.

stats