Crònica 01/04/2011

L'Estat necessitarà mà d'obra immigrant a partir del 2015

Joan Serra
2 min
Dones d'origen immigrant passegen per Salt, un dels municipis amb més presència estrangera.

Barcelona.Sabíem que s'havia frenat l'arribada d'estrangers, motivada per la crisi econòmica i l'escassetat de nous llocs de treball, però del que no érem conscients és que serà necessària una nova onada d'immigrants d'aquí a quatre anys. Ho determina la cinquena edició de l' Anuari de la Immigració a Espanya , un informe centrat en el fenomen migratori i l'impacte de la crisi econòmica que han elaborat prestigiosos experts en la matèria. Com que entre el 2009 i el 2010 l'Estat va perdre 170.000 nouvinguts d'entre 16 i 34 anys (que han marxat sense obligacions familiars), i la població estatal d'aquesta mateixa edat s'ha reduït en 550.000 persones pel descens de la natalitat, quan es recuperi el mercat laboral hi haurà un gran forat demogràfic juvenil. En altres paraules, farà falta mà d'obra. Els experts en immigració apunten que a partir del 2015 i durant els anys següents, l'Estat necessitarà treballadors d'origen estranger per cobrir aquest dèficit.

Els analistes entenen que la recuperació econòmica no serà possible sense l'aportació de la immigració. "Si la mà d'obra immigrant desaparegués, l'Estat no podria funcionar", va explicar ahir Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la presentació feta a Madrid. Oliver, que ha dirigit l'informe amb els catedràtics Joaquín Arango i Eliseo Aja, també va detallar que, tenint en compte l'escenari d'una nova onada de nouvinguts, ara és el moment de posar al dia les polítiques d'acollida i integració.

Els estrangers han resistit la crisi

El catedràtic de la UAB va subratllar ahir que la immigració "ha sortit bastant ben parada" de la destrucció de llocs de treball tenint en compte el que podrien fer pensar "les astronòmiques taxes d'atur". L'anuari revela que, en el tercer trimestre del 2010, entre la població immigrant hi havia 3,2 milions d'ocupats, una xifra que només representa 240.000 assalariats menys dels que es comptabilitzaven just abans de l'inici de la crisi. Les persones d'origen immigrant representen un de cada cinc treballadors que hi ha a l'Estat. La situació econòmica sí que ha provocat que el flux d'entrada de nouvinguts hagi desaparegut (6.000 durant l'any passat). "És pràcticament zero", va afirmar ahir la secretària d'estat d'Immigració i Emigració, Anna Terrón, per definir el canvi de cicle migratori.

L'informe també puntualitza que la relació entre recessió econòmica i augment de la xenofòbia és "menys lineal del que s'acostuma a pensar", una frase que es recull en el treball. Els experts en immigració argumenten que el clima social que hi ha en el territori estatal continua sent "menys crispat" que en altres països d'Europa.

stats