PRÒXIM ORIENT
Crònica 05/11/2011

L'Estat palestí perd suport a l'ONU

Neil Mcfarquhar
3 min
LA PRESSIÓ israeliana SEGUEIX AUGMENTANT Palestins es manifesten a Maasarah, a prop de la ciutat de Betlem, a Cisjordània. L'adhesió de Palestina a l'Unesco com a membre de ple dret ha provocat que Israel intensifiqui l'edificació d'assentaments en territori ocupat i que congeli la transferència dels diners retinguts (impostos i duanes) que retorna mensualment a l'Autoritat Palestina.

The New York TimesLa sol·licitud d'adhesió de Palestina a les Nacions Unides com a membre de ple dret, condemnada per l'amenaça del vet dels EUA, va fer un pas més cap al rebuig aquest dijous al Consell de Seguretat, segons diplomàtics de l'ONU.

El comitè d'adhesió del Consell es va reunir en privat i en la trobada els països membres van presentar les seves posicions sobre la petició de Palestina. El comitè prepara un informe per dimarts vinent i tot sembla indicar que el grup no podrà arribar a cap consens.

Segons els diplomàtics, és probable que l'informe sigui un document "sec" en què es dirà que alguns dels membres del comitè donen suport a la petició palestina i que d'altres s'hi oposen. La votació per enviar l'informe a l'Assemblea General de les Nacions Unides serà probablement l'11 de novembre. Sembla complicat que els palestins aconsegueixin reunir els nou vots que necessiten per aprovar la resolució d'adhesió, fet que evitaria als Estats Units haver de fer servir el seu dret a vet.

Adhesió improbable

L'admissió a les Nacions Unides com a membre de ple dret requereix una recomanació del Consell de Seguretat, amb una majoria de 9 vots i cap vet per part dels 5 membres permanents, on hi ha els Estats Units. Si la petició supera aquesta fase passaria a l'Assemblea General, en què l'aprovació requeriria el vot de dos terços dels 193 membres.

En els últims dies, algunes nacions europees de qui s'esperava el suport a la petició palestina han anunciat que s'abstindran, entre les quals hi ha França i Bòsnia. 6 països han confirmat el seu vot favorable a l'adhesió Palestina (el Brasil, la Xina, l'Índia, el Líban, Rússia i Sud-àfrica) i s'espera que Nigèria i el Gabon també ho facin. Les abstencions anunciades són 6: la Gran Bretanya, França, Colòmbia, Alemanya, Portugal i Bòsnia i Hercegovina. Els Estats Units van anunciar que faran servir el dret de vet si la proposta té el suport de la majoria de membres.

Si la petició d'adhesió fracassa al Consell de Seguretat, l'assumpte quedarà en mans de l'Assemblea General. Els seus membres no poden vetar una iniciativa però només podrien elevar l'Estat de Palestina d'entitat a observador, una posició similar a la que té el Vaticà.

Dilluns la Unesco va votar aclaparadorament a favor d'acceptar Palestina com el seu membre de ple dret número 194. Amb aquest moviment, l'organització va desafiar l'amenaça nord-americana de retirar la seva inversió en l'organització. La retallada suposa la pèrdua d'un quart del seu pressupost anual -un 22% prové dels Estats Units (al voltant de més de 50 milions d'euros) i un 3% d'Israel.

Insistència i amenaces

Després de l'èxit a la Unesco, s'espera que Palestina intenti ara unir-se a altres organitzacions de les Nacions Unides, sigui quina sigui la resposta del Consell de Seguretat a la seva petició. Abans de la trobada del Consell de Seguretat de dijous, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va advertir que els esforços dels palestins d'unir-se a altres agències de l'organització "no eren beneficiosos per a Palestina ni per a ningú". Ki-moon va afegir que estava preocupat perquè la pèrdua de suport econòmic nord-americà afectaria "milers de milions de persones".

L'Autoritat Palestina va alertar dijous que Israel va amenaçar de suspendre la transmissió de taxes als palestins en senyal de protesta contra la seva admissió a la Unesco. Israel recull taxes en nom dels palestins i les retorna mensualment a l'Autoritat Palestina. Oficials palestins van dir que Israel encara no havia fet la transferència corresponent al mes de novembre. El pagament es fa normalment durant els tres primers dies del mes.

stats