REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 30/03/2011

L'Estat diu que la inversió en caixes no és dèficit

Redacció
2 min

MADRID.El secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va assegurar ahir que l'entrada de l'Estat a les caixes d'estalvis no augmentarà el dèficit "en cap cas". Ocaña va assegurar que els diners destinats a les caixes a través del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) no són una despesa, sinó una inversió.

Precisament, els gairebé 15.000 milions que haurà d'invertir l'Estat en aquestes entitats i la possible incidència que això pugui tenir en el dèficit han estat alguns dels motius que han portat l'agència de qualificació Moody's a reduir la qualificació d'Espanya en les últimes setmanes. De fet, Moody's considera que els 15.000 milions seran insuficients i que l'Estat es veurà obligat a posar més diners per complir les normes internacionals de capital.

Carlos Ocaña, que ahir va comparèixer a la comissió de pressupostos del Congrés de Diputats, va assegurar que l'entrada a les caixes d'estalvis no es pot considerar una ajuda pública, sinó una inversió, de manera que no es pot comptabilitzar com a dèficit.

Ocaña ha recordat que en el passat els plans similars que es van executar (com el Fons d'Adquisició d'Actius Financers) van tenir un impacte positiu i van permetre recuperar més diners dels que s'havien aportat inicialment.

El secretari d'estat d'Hisenda no creu que això es repeteixi en el cas de les caixes d'estalvis, però va reiterar que l'impacte als comptes públics serà "nul".

Plans de viabilitat

Segons les normes internacionals de Basilea III, les entitats financeres han de tenir un core capital (reserves de diners per fer front a possibles pèrdues) del 7%, però Espanya ha elevat aquest nivell al 8% per a les entitats que cotitzen a la borsa i al 10% per a les que no hi cotitzen (la majoria de les quals són caixes).

El Banc d'Espanya ja té els plans de viabilitat que totes les entitats han enviat per complir aquestes exigències de capital. Durant els pròxims quinze dies anunciarà si aprova o modifica algun d'aquests plans.

stats