EL PREU DE LA LLUM
Crònica 24/12/2010

L'Estat sorprèn creant nous impostos per a les elèctriques

Llançat a decretar mesures impopulars, el govern espanyol ha decidit que les elèctriques paguin més una setmana abans que s'apugi la llum als ciutadans per estalviar 4.616 milions i frenar el dèficit tarifari

Miquel Codolar
2 min
La decisió de l'executiu no ha satisfet ningú: tant les elèctriques tradicionals com les associacions d'energies renovables estan en contra del nou peatge que vol cobrar el govern.

MadridEl govern espanyol ha aprofitat la calma prenadalenca per prendre una mesura dràstica que l'ajudi a solucionar un problema que ve de lluny. El sistema elèctric és insostenible i el dèficit tarifari (la diferència entre el preu de venda i els costos reals de l'energia) ha anat creixent. Ara el govern ha decidit posar el fre de mà i ha agafat les elèctriques a contrapeu.

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va anunciar ahir que el govern espanyol s'estalviarà de pagar uns 4.600 milions els propers tres anys fent-los pagar a les empreses que fan l'energia. El reial decret aprovat pel consell de ministres imposa nous peatges de 0,5 euros per megawatts generats cada hora.

També hauran d'assumir els costos dels plans d'eficiència com ara la renovació d'electrodomèstics, la congelació de les tarifes per a les famílies amb menys recursos i les mesures relacionades amb l'estalvi i l'eficiència energètica. Una altra mesura és limitar les hores amb dret a prima de les plantes fotovoltaiques.

Rebuig

Les mesures del govern espanyol no van tardar a generar el rebuig de tot el sector elèctric. Les associacions fotovoltaiques AEF, Asif i APPA consideren que el govern espanyol està jugant amb el seu futur. Per això presentaran un recurs als tribunals contra la retallada de les primes. Estan convençuts que molts hauran de tancar. Per la seva banda, companyies tradicionals com Endesa i Iberdrola han dit que esperen que sigui l'últim esforç que se'ls demani després d'uns anys en què s'han anat canviant les regles del joc.

Aquest canvi normatiu no és el primer que pateixen les elèctriques. Fa menys d'un mes, per exemple, el govern espanyol va dictar noves mesures per al sector termosolar i eòlic. El professor del departament d'economia d'Esade, Pedro Aznar, considera que "sempre és perillós canviar les regles del joc constantment" i per això alerta que algunes companyies poden acabar desplaçant les inversions en altres mercats. En un moment en què el sistema necessita inversions importants, les elèctriques potser decidiran fer "un pas enrere".

Aznar considera que el govern vol donar "imatge de fermesa reduint el dèficit costi el que costi", però opina que ara no era el moment perquè l'electricitat és un bé del qual no es pot prescindir.

La llum, més cara

La factura de la llum té dues parts. La meitat la fixa el govern espanyol, i Sebastián ha assegurat que no la tocaran. I l'altra meitat la fixa el mercat. Dilluns vinent s'acordarà l'increment d'aquesta part de la factura, que es preveu que provoqui un encariment d'un 10% de la llum. Sebastián ha explicat que el decret també evitarà increments "inassumibles". El decret imposa acabar amb el dèficit tarifari.

Les organitzacions de consumidors tampoc no van trigar a criticar les mesures del govern i van lamentar que el document no evitarà que la llum s'apugi l'1 de gener. Les organitzacions d'usuaris OCU, CECU i UCE consideren "intolerable" la pujada que es preveu.

stats