MERCAT HIPOTECARI
Crònica 05/03/2011

L'Euríbor amenaça d'encarir el crèdit

El toc d'alerta del BCE avançant una pujada dels tipus d'interès a l'abril va tenir resposta automàtica del mercat. L'Euríbor va viure un dels increments diaris més grans de la seva història.

Ariadna Carbonell
2 min
La zona euro ha d'optar entre afavorir el creixement o controlar la inflació. Trichet es decanta per la segona opció.

Barcelona.L'Euríbor, l'índex al qual es referencien la majoria d'hipoteques espanyoles, va experimentar ahir una de les pujades diàries més grans de la seva història. Dijous se situava a l'1,78% i ahir s'havia enfilat a l'1,92%. Cal buscar el responsable de la pujada dins del Banc Central Europeu (BCE), en concret, en la figura del seu president, Jean-Claude Trichet, que un dia abans havia fet entreveure que l'entitat monetària elevaria els tipus d'interès a l'abril.

Amb el salt de l'Euríbor, els hipotecats ja han començat a fer els seus números. És cert que els crèdits hipotecaris no es calculen amb aquest indicador diari, sinó amb la mitjana mensual, però si es confirma l'increment del preu del diner a l'abril, la pujada de quotes pot donar-se pràcticament per feta. Un augment, no obstant això, que ja va començar a sentir-se a partir de l'estiu. L'Euríbor es movia en mínims històrics, al voltant de l'1,22% en el primer semestre del 2010, però va començar a repuntar a partir del mes de juliol.

Si agafem les últimes dades publicades per l'INE, l'import d'una hipoteca mitjana s'eleva a 127.767 euros a un termini de 22 anys. Amb l'Euríbor d'ahir, la quota mensual se situaria en 625 euros. Fa un any, amb aquest índex a l'1,22%, l'hipotecat pagava 580 euros. És a dir, un augment de set dècimes de l'Euríbor es traslladaria en 45 euros d'increment mensual de quota.

Krugman critica Trichet

Trichet torna al camí del control de preus que havia dirigit el seu mandat abans que la crisi econòmica sacsegés l'economia de la zona euro. L'horitzó ideal de l'entitat monetària és evitar que la inflació pugi per sobre del llindar del 2%, però les previsions que ella mateixa té entre mans plantegen un escenari en què els increments de preus d'enguany se situaran entre el 2% i el 2,6%. L'augment dels preus dels aliments i, sobretot, del petroli, són els responsables de la pujada de l'IPC.

Però intentant fer front a la inflació, Trichet pot paralitzar la recuperació que enfila l'economia europea. Com a mínim, així ho creu el Nobel d'economia Paul Krugman, que va titllar de "bogeria" les intencions del BCE d'apujar els tipus de l'interès. Krugman entén que l'increment del preu del diner alentirà l'incipient creixement econòmic dels països de la zona euro, que deixaran de crear ocupació. La pujada de tipus seria especialment complicada per a alguns estats membres amb problemes de deute i en estadis de recuperació menys avançats. Entre aquests estats hi hauria Espanya.

stats