Crònica 09/06/2011

L'Eurocambra demana la creació d'una agència europea de qualificació de riscos

Esther Moix
1 min

Estrasburg.Els eurodiputats van apuntar ahir contra les agències de qualificació i el seu paper d'instrument pertorbador en l'actual crisi del deute sobirà a l'eurozona. El Parlament va demanar la creació d'una empresa europea per trencar el tradicional monopoli de Fitch, Standard & Poor's i Moody's, les tres anglosaxones. L'agència europea estaria finançada pel sector financer.

Tips de la desregulació i dels retards continus de la Comissió Europea a l'hora de presentar una proposta per limitar el poder d'aquestes agències, ahir, l'Eurocambra va aprovar un informe que reclama un control més estricte de l'activitat.

Segons aquesta iniciativa impulsada per l'europarlamentari alemany Wolf Klinz, Moody's, Standard & Poor's i Fitch hauran de donar explicacions sobre el mètode utilitzat per posar una qualificació o una altra als bons públics nacionals. La nota que atorguen aquestes agències acaba repercutint en les possibilitats d'un país de col·locar el seu deute públic als mercats.

D'altra banda, el Parlament Europeu va aprovar ahir una proposta per augmentar un 5% el pressupost comunitari en el període 2014-2020. El grup dels socialistes (S&D), el dels Populars (PPE) i el dels liberals (Alde) van votar majoritàriament a favor de no congelar el pressupost europeu malgrat l'actual crisi econòmica. L'augment del pressupost té a veure amb l'objectiu d'incrementar els recursos en innovació, energia i transport. Així mateix, la cambra europea va donar suport a l'entrada de Romania i Bulgària a l'espai sense fronteres Schengen perquè considera que els dos països acompleixen tots els requeriments exigits en control de fronteres, visats i cooperació judicial.

stats