Crònica 07/07/2011

L'Eurocambra vol etiquetar en les llengües oficials de la UE

L'esmena dels eurodiputats catalans per protegir l'etiquetatge de productes alimentaris només en català ni tan sols es va arribar a votar. El govern espanyol podrà decidir com aplica ara aquesta norma.

Carme Colomina
2 min

Estrasburg.La nova normativa europea per millorar la informació en l'etiquetatge de productes alimentaris es va aprovar ahir per una majoria aclaparadora, 606 vots a favor, 48 en contra i 26 abstencions. El text preveu que l'etiquetatge d'aquests productes estigui com a mínim en una de les llengües oficials de la Unió Europea, i el català no ho és. La norma estava pensada per regular la venda, cada cop més habitual, de productes etiquetats exclusivament en àrab o xinès dins del territori comunitari. Però els eurodiputats catalans van denunciar que tal com estava formulada obria la porta a l'Estat espanyol a imposar l'etiquetatge en castellà. Tot i que la situació no és nova, els diputats van presentar una esmena que els serveis jurídics de l'Eurocambra van desestimar perquè van considerar que ja era massa tard per tornar a reobrir un reglament. Tal com van explicar els mateixos afectats, "en el procediment de segona lectura no és possible admetre a tràmit modificacions que no hagin estat presentades anteriorment", així que l'esmena -presentada per 40 diputats, entre els quals hi ha Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP)- ni tan sols es va votar.

Raül Romeva reconeixia ahir que, tot i que aquesta amenaça d'imposar les llengües oficials en l'etiquetatge no és nova, "el que pretenien era alertar" el govern català que "cal estar vigilants" i evitar ara que l'executiu espanyol faci una "lectura malèvola" d'un text que no qüestiona el català en l'etiquetatge. L'eurodiputat Ramon Tremosa va assegurar que la Comissió Europea els havia donat garanties que "la provisió 15.1 [l'article qüestionat pels eurodiputats catalans] no exclou l'etiquetatge d'aliments exclusivament en una llengua minoritària o regional" sempre que l'idioma s'entengui en la zona on han de ser distribuïts aquests productes. Tot i això, Tremosa, Junqueras i Romeva van lamentar ahir en un comunicat conjunt que "el futur de l'etiquetatge en català quedi en mans del govern espanyol". El reglament comunitari, que és d'obligat compliment per als estats, dóna la potestat als governs d'exigir la presència en l'etiquetatge d'aliments d'una llengua oficial de la UE.

stats