CIMERA DE L'EURO
Crònica 14/12/2011

L'Eurocambra retreu a Cameron el seu veto

Malestar al Parlament Europeu pel veto de David Cameron al nou tractat de la UE. Els màxims dirigents europeus i els grups polítics de l'Eurocambra van retreure al primer ministre britànic el seu no.

Marc Vidal
2 min
Durao Barroso escolta les explicacions de Van Rompuy ahir a Estrasburg.

BARCELONA.El debat al Parlament Europeu sobre el resultat de la cimera de l'euro es va convertir ahir en un rosari de retrets al veto del Regne Unit al nou Tractat europeu. En una compareixença conjunta del president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, tots dos van coincidir a expressar la seva decepció per l'actitud del govern conservador de David Cameron.

"Les demandes del Regne Unit van fer l'entesa impossible", va dir Durao Barroso davant dels eurodiputats després de reconèixer que les condicions de Cameron per donar el seu sí al nou Tractat -fórmules de salvaguarda sobre els serveis financers que operen a la City de Londres- posaven en perill "la integritat del mercat únic".

"No hi va haver més alternativa que un Tractat entre els 17 països de l'euro obert als que s'hi volguessin sumar", va explicar de la seva banda Van Rompuy per justificar per què s'havia tirat endavant sense el Regne Unit. Tot i aquest pas, el president del Consell de la UE va deixar clar que la porta està oberta als britànics si en el futur es volen sumar a l'entesa. "Un dia tornarem a anar plegats els Vint-i-set", va vaticinar Van Rompuy, que va assegurar que el que ara semblava un annus horribilis seria considerat un annus mirabilis (un any miraculós) quan es veiessin els avenços que s'han fet en la construcció europea com a conseqüència de la crisi.

Els eurodiputats, decebuts

Al debat d'ahir al Parlament Europeu, els eurodiputats van tenir també un to molt dur contra el veto del Regne Unit. El líder del grup liberal, l'ex-primer ministre belga Guy Verhofstad, va ironitzar que de resultes del veto britànic havia deixat de parlar en anglès, ja que era un idioma "passat de moda". "Cameron va cometre l'error de la seva vida -va dir Verhofstad- i si volia defensar de debò els interessos de la City hauria d'haver negociat fins al final".

Conservadors i socialistes europeus van coincidir a retreure al govern britànic la falta de solidaritat en plena crisi de l'euro. "Cameron només protegeix els interessos dels especuladors i els rics i vol convertir el seu país en les illes Caiman", va assegurar el portaveu socialista, l'alemany Martin Schulz.

El procés de redacció del nou Tractat, que comprometrà els estats europeus amb la disciplina fiscal, està en marxa i la idea és tenir-ne llest la setmana que ve un primer esborrany. El president del Consell de la UE va assegurar ahir a l'Eurocambra que el nou Tractat havia de ser negociat "amb urgència" per signar-lo a principis del mes de març. Amb aquest calendari a la mà, l'acord podria ser aprovat pels estats abans del mes de juny de l'any que ve tal com volien els impulsors d'aquesta iniciativa, Alemanya i França.

stats