UN PROJECTE D'ENVERGADURA
Crònica 25/02/2012

L'Eurovegas equival a tot l'Eixample

El Govern ha fet un esforç per oferir uns terrenys al delta del Llobregat que satisfacin les exigències del promotor d'Eurovegas, el magnat Sheldon Adelson. L'extensió equival a tot l'Eixample de Barcelona.

Maria Ortega / Joan Serra
3 min

BARCELONAMés de 145 vegades el recinte del Camp Nou. Aquesta és la demanda d'espai que fa Sheldon Adelson per fer possible un macrocomplex hoteler i d'oci inspirat en Las Vegas a l'àrea metropolitana de Barcelona. El Govern va oferir aquesta setmana al magnat nord-americà uns terrenys de 800 hectàrees al delta del Llobregat, un espai suficient per concebre el projecte d'Eurovegas. L'extensió de terreny equival, per exemple, a posar l'una al costat de l'altra totes les illes d'habitatges de l'Eixample o a sumar gairebé set vegades l'extensió del parc d'atraccions de Port Aventura.

Els terrenys analitzats pels representants de la Generalitat i de l'equip de confiança d'Adelson limiten amb el Prat de Llobregat, Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Gavà, una superfície des de l'interior del Baix Llobregat fins al mar. Aquest espai implicaria la suma de quatre 22@, el districte barceloní de la innovació, tal com va remarcar ahir el president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí, a l'hora de contraposar models de creixement econòmic.

Mas parla de turisme de qualitat

Més enllà de la idoneïtat dels terrenys, estudiats minuciosament per designar quines instal·lacions podrien acollir, fonts del Govern han admès "disposició per negociar" els requisits legals associats al projecte, tal com es fa amb totes les empreses que es volen instal·lar a Catalunya. En qualsevol cas, la Generalitat fixa l'horitzó de l'estiu per aclarir si l'Eurovegas es fa a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar ahir el projecte després de reunir-se a l'Iese amb directius d'unes 40 empreses multinacionals instal·lades a Catalunya. Mas va argumentar que la proposta d'Adelson portaria un turisme de qualitat: "Es tracta de fer hotels, restaurants, comerços, centres de lleure, espectacles permanents i convencions. Això és atreure turisme que ens interessa. No és el de borratxera sinó el que deixa diners". El president va considerar que la inversió és "perfectament compatible" amb el model industrial i de recerca català, i va posar d'exemple Califòrnia, on hi conviuen Silicon Valley i Hollywood. Mas va insistir en el pes reduït que tindria l'espai dedicat al joc: "El menys important de tot això són els casinos. El més important és convertir l'àrea de Barcelona i Catalunya en el primer centre turístic d'Europa, per sobre de París i Londres".

BCN tomba la moció del PSC

El portaveu del Govern, Francesc Homs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, també van referir-se a l'Eurovegas. Homs, en unes declaracions a COMRàdio, va comentar que no es pot ser "llepafils" en un context de crisi i va advertir que la cultura del no "porta a l'ensorrament d'un país". Recoder va assegurar que s'informarà els alcaldes quan hi hagi avenços en ferm i va recordar que, malgrat que Madrid disposi d'avantatge en la lluita, "encara hi ha partit".

Si la Generalitat no tanca les portes a l'Eurovegas, l'Ajuntament de Barcelona tampoc. El ple de la ciutat va rebutjar ahir, gràcies al front CiU-PP, la proposició del PSC que instava el consistori a rebutjar el projecte. La segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, va demanar als grups de l'oposició "poc soroll, responsabilitat i seny" a l'hora de valorar la proposta, i va titllar de "frívol" considerar que el complex ataca el model de turisme del país.

També el PP va demanar temps per estudiar el projecte. CiU i els populars van coincidir a l'hora de retreure als socialistes la presentació d'una proposició de rebuig a una qüestió que ha generat discrepàncies en les files del seu partit, perquè alguns alcaldes del Baix Llobregat s'han manifestat disposats a estudiar la iniciativa. Unitat per Barcelona va decidir reservar-se el vot en considerar que primer s'ha de debatre a l'Àrea Metropolitana. El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, en canvi, va ser contundent en el seu suport a la proposició socialista i va advertir que l'Eurovegas és "una bomba de rellotgeria".

stats