PERSPECTIVES ECONÒMIQUES
Crònica 20/04/2012

L'FMI avisa del risc a l'eurozona

La directora de l'FMI va assenyalar ahir l'eurozona com "l'epicentre dels riscos econòmics". Christine Lagarde, però, va qualificar les mesures adoptades per Espanya com a "molt bones" i "concretes".

Núria Ferragutcasas
2 min
Christine Lagarde va presentar l'informe sobre les perspectives econòmiques globals a la seu de l'organisme, a Washington.

WASHINGTON."Una tímida recuperació bufa en el vent, però hi ha núvols negres a l'horitzó". La directora del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va utilitzar aquesta analogia meteorològica per explicar la situació econòmica mundial i va aclarir que aquests núvols són l'elevat atur d'alguns països, el dèbil creixement, l'enèsim estrès financer a l'eurozona i l'augment del preu del petroli.

Lagarde va advertir que "l'epicentre d'aquests riscs potencials" és a l'eurozona. "El meu missatge per a Europa és que apliqui les reformes i reforci la integració", va dir l'exministra d'Economia francesa. En aquest sentit, va aplaudir l'aprovació del pacte fiscal de la UE a principis d'any, les mesures del Banc Central Europeu per pal·liar la crisi i la creació d'un fons de rescat de 800.000 milions d'euros, que suposa un tallafoc "clar i millorat".

Risc en el sistema bancari

El principal risc que observa l'FMI en el seu informe sobre les perspectives econòmiques globals, que es debat aquests dies a Washington, és la debilitat del sistema bancari europeu i la seva exigència de recapitalizació. Per això, Lagarde va insistir en la necessitat que els països europeus permetin al fons de rescat europeu injectar diners directament als bancs vulnerables de l'eurozona, és a dir, sense canalitzar les ajudes a través dels seus governs.

Christine Lagarde va demanar als països europeus que continuïn amb la implementació de les seves reformes estructurals a escala nacional i, en el torn de preguntes, va elogiar la gestió feta pel govern espanyol. La dirigent de la institució financera va qualificar les mesures de "molt bones" i "concretes". "Espanya s'està prenent molt seriosament la situació dels bancs", va dir. Aquest suport explícit, però, no va servir per calmar els mercats, que continuen dubtant del sistema financer.

L'"error" de l'Argentina

D'altra banda, el president del Banc Mundial, Robert Zoellick, va afirmar que el govern de Mariano Rajoy està adoptant "mesures fortes i difícils de prendre" per superar la crisi. Zoellick va aprofitar la compareixença per qualificar d'"error" l'expropiació d'YPF de mans de Repsol i advertir que "no s'hauria de fer". A més, va avisar que les expropiacions "són un símptoma que hem de vigilar" perquè sota pressió econòmica alguns països respondran "amb més populisme i més proteccionisme".

En la reunió de ministres d'Economia dels països membres de l'FMI que se celebra aquest cap de setmana Lagarde intentarà aconseguir l'objectiu de 400.000 milions de dòlars que s'ha proposat per augmentar els recursos de la institució. De moment, ja ha aconseguit recaptar 320.000 milions de dòlars gràcies a les aportacions del Japó i de tres països nòrdics (Suècia, Noruega i Dinamarca). Ahir Lagarde va fer una crida als Estats Units perquè augmentin la seva contribució a la institució. Un gest, que segons ella, seria "la seva manera de demostrar el seu lideratge mundial". L'FMI també intentarà que els països emergents contribueixin més.

stats