CRISI DEL DEUTE
Crònica 12/12/2011

L'FMI avisa que l'acord europeu és només mitja solució

El Fons Monetari Internacional (FMI) recalca que els acords de la cimera europea no són "la solució completa" a la crisi del deute. Culpa les divisions a la UE d'alimentar la volatilitat als mercats.

Elena Freixa
2 min
CONFIANÇA EUROPEA QUE EL PACTE AGRADI ALS MERCATS 
 La fórmula de més disciplina fiscal de Merkel ha de demostrar si és capaç  de guanyar-se la confiança dels mercats. El repte és allargar la bonança inicial  de divendres, quan s'acabava d'anunciar el pacte europeu.

BARCELONAL'economista en cap de l'FMI, Olivier Blanchard, va valorar ahir l'entesa a la cimera europea com un bon pas endavant, tot i que no definitiu, per frenar la crisi del deute que amenaça alguns estats de la zona euro. "El que va passar la setmana passada és part de la solució, però no és la solució", va avisar. La cessió de sobirania i el compromís d'avançar cap a una integració econòmica més important són senyals positius, segons Blanchard, però no ataquen de manera definitiva i immediata un problema -el del deute sobirà- que ja tenen a sobre estats com Itàlia i Espanya i que els ha convertit en blanc de la pressió dels mercats.

El responsable de l'FMI va criticar, a més, que les diferents opinions que se senten dins la Unió Europea frenen la presa de decisions "lògiques" i són responsables d'una part de la volatilitat que s'observa des de fa mesos als parquets europeus, segons informa Reuters. Blanchard va fer aquestes valoracions ahir en una conferència mundial de negocis celebrada a Tel-Aviv.

Sobre el desmarcatge del Regne Unit en l'acord per reformar el Tractat europeu, l'FMI va deixar la pilota a la teulada de la UE. "És un problema que han de decidir els europeus", va opinar Blanchard. El debat sobre el risc d'aïllament dels britànics ha tingut ocupat l'executiu de David Cameron tot el cap de setmana i ha provocat friccions en el seu govern de coalició.

L'esquerda amb els britànics es pot ampliar encara més, a mesura que maduri la sintonia entre Alemanya i França per avançar en altres propostes. Ahir mateix el ministre de Finances francès, François Baroin, va subratllar en una entrevista a la cadena de televisió BFM que els dos països tiraran endavant amb el pla per implantar una taxa sobre les transaccions financeres a Europa, una idea que torna a topar amb el rebuig del Regne Unit. Baroin va dir que França i Alemanya "avançaran ràpidament" en la seva proposta, tot i que reconeix que els britànics "ja se sap que diran que no".

Avaluació als mercats

L'obertura dels mercats avui serà un nou examen als resultats de la cimera. S'ha de veure si mantenen el vistiplau inicial de divendres, quan els parquets europeus van tancar en positiu amb l'anunci del pacte encara molt recent. Analistes i experts coincideixen que el camí per portar els acords a la pràctica serà llarg i que, en tot cas, cap de les solucions preveu, a priori, un enfortiment dels mecanismes per evitar futurs atacs dels mercats contra Espanya o Itàlia.

Pendents han quedat les contrapartides per als estats més perjudicats per la crisi del deute a canvi que es comprometin a controlar el dèficit. Alemanya no ha transigit amb els eurobons, tot i l'esperança que manté el primer ministre italià, Mario Monti. Tampoc s'ha avançat en la proposta que el Banc Central Europeu (BCE) injecti finançament massiu als estats amb més dificultats.

Pel que fa a la situació dels països ja rescatats, Grècia rep avui una nova visita dels responsables internacionals després que l'FMI donés llum verda la setmana passada al sisè tram d'ajut de 8.000 milions. Els mitjans grecs asseguren que s'abordaran mesures com trencar els acords salarials entre patronal i sindicats i apujar impostos indirectes.

stats