Crònica 26/07/2011

L'FMI demana a Obama que arribi a un acord

Els Estats Units podrien perdre la triple A de solvència. L'agència Standard & Poor's va avisar ahir que la rebaixa no l'evitarà ni el desitjat pacte entre polítics per augmentar el sostre de deute.

Núria Ferragutcasas
3 min
El president Barack Obama vol tancar un pacte per ajornar el debat fins després de les eleccions del 2012.

Washington.El Fons Monetari Internacional (FMI) va demanar ahir als polítics nord-americans que facin tot el que puguin per apujar el sostre del deute, amb un acord que consolidi la situació fiscal del país. El consell executiu de l'organisme internacional va assenyalar que "una trajectòria sostenible per al deute públic és crítica per a l'estabilitat de l'economia i tindrà repercussions positives en altres països".

Els Estats Units molt probablement evitaran una fallida el pròxim 2 d'agost, data límit per apujar el sostre del seu deute públic, però al preu de perdre la famosa triple A dels seus bons. Les agències de qualificació i diversos analistes de Wall Street consideren que el debat polític dels últims mesos ha deixat el país en una posició molt vulnerable. Demòcrates i republicans es van tornar a reunir ahir amb el president Barack Obama per intentar arribar a un acord de mínims i insuflar confiança als inversors.

Tot i així, la agència Standard & Poor's (S&P) ja ha advertit que amb un acord entre els dos partits per augmentar el límit del deute sobirà, que se situa en 14,3 bilions de dòlars, no n'hi ha prou per evitar una rebaixa. D'altra banda, Pimco, el comprador de deute més gran del món, creu que els Estats Units perdran la màxima qualificació dels seus bons. Aquest recel es va fer notar ahir en el mercat dels bons nord-americans, que va viure una jornada de fortes vendes en tots els seus trams.

De fet, l'obstrucció instal·lada en el debat del deute públic dels Estats Units preocupa a tots els mercats borsaris del món, la majoria dels quals van patir pèrdues ahir. I Wall Street es prepara per als efectes d'una rebaixa de la qualificació del deute americà, que seria la primera en la història del país. Els experts en borsa asseguren que els inversors estan convençuts que els Estats Units no faran fallida, però la situació política actual els pot fer perdre la confiança en els bons nord-americans i podrien començar a vendre'ls. És la gran por dels mercats i del govern d'Obama, ja que una venda dels seus bons del Tresor es traduirà en un increment dels interessos i, per tant, en un deute més car.

En joc la reelecció

Una rebaixa dels bons dels Estats Units, doncs, podria complicar la recuperació econòmica, que continua lluitant contra un atur del 9%. Obama és conscient que amb aquest debat s'hi juga mitja reelecció i és per això que no ha renunciat a un gran pacte per ajornar el debat fins després de les eleccions del 2012.

Tot i els esforços del president, l'acord està en mans dels líders de les dues cambres del Congrés, el republicà John Boehner i el demòcrata Harry Reid. El primer proposa una solució temporal fins a finals d'any que augmentaria en un bilió el sostre del deute, però a canvi d'una retallada de la despesa de l'estat de la mateixa quantitat.

Els demòcrates, per la seva banda, estan disposats a renunciar a una pujada dels impostos als més rics si s'apuja suficientment el límit per aparcar el debat fins després de les eleccions. Una opció que promou també Obama, ja que considera que un cop en any electoral serà molt complicat arribar a un pacte. I un nou debat d'aquestes característiques podria perjudicar l'economia del país. En les pròximes hores, legisladors dels dos partits hauran d'acceptar una de les dues propostes per evitar una fallida.

stats