Crònica 22/06/2011

L'FMI reclama una reforma laboral més "valenta"

Ara
1 min

Barcelona.El Fons Monetari Internacional va assegurar ahir que encara hi ha riscos "considerables" que amenacen l'economia espanyola i per això va demanar a l'Estat que no es "relaxi" i segueixi impulsant més reformes.

En un informe presentat ahir, l'organisme, que la setmana vinent triarà el successor de Dominique Strauss-Kahn com a director gerent, aplaudeix la "rotunda i àmplia" resposta d'Espanya durant l'últim any. Tot i així, considera que és insuficient i, en especial, demana que s'aprofundeixi amb "valentia" en la reforma del mercat laboral. Aquesta reforma, aprovada el setembre passat, ha estat incapaç de solucionar el problema de l'atur. Des d'aleshores, de fet, el nombre de desocupats ha seguit creixent.

En concret, l'FMI reclama que els salaris deixin d'estar vinculats a la inflació perquè considera que és una "pràctica inconsistent" amb el funcionament de la unió monetària i particularment perjudicial en moments d'alta desocupació, com l'actual. Les indemnitzacions per acomiadament, assegura l'organisme, han de reduir-se per situar-se com a mínim a la mitjana de la Unió Europea i, a més, haurien d'estar millor dissenyades per fer més atractiva la contractació de treballadors. "A curt termini les condicions financeres podrien deteriorar-se encara més", avisa l'informe. I això, segons l'FMI, afegirà més pressió sobre el deute sobirà de l'Estat i sobre el finançament dels bancs espanyols.

A mitjà termini, segons l'FMI, el principal risc per a Espanya és la lentitud del creixement econòmic i la dificultat de reduir un atur que fa temps que supera el 20% de la població activa. Això podria generar un cercle viciós que provocaria més caigudes al preu de la vivenda i un ritme més lent de recuperació dels balanços de la banca.

stats